![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka ;-)
Mam taki problem, otóż kontroler includuje mi wszystkie potrzebne pliki (od modlei, od widoków i od langów). Jednak langi potrzebuje wykorzystać w widoku (logiczne), tylko jak to zrobić? "global" chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem, zresztą nie działa - includuje w metodzie kontrolera odopowiadającej za "obsługę" podstrony, na samym jej początku plik lang.php, potem tworzę instancję widoku (gdzie widok jest includowany w konstruktorze), wywołuję metodę widoku, która zawiera powiedzmy:
No i dostaje NULL. Jest na to jakiś sprawdzony sposób? Dla obiektów stosuję singletona, ale dla tablic? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2007 Skąd: Gdynia grabówek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może stwórz (pustą) zmienną $dump (w skrypcie) a potem użyj DEFINE?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo rozumiem, jaśniej?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zdecydowanie NIE dla globali
2. Patrz pierwsze 3. Przekaż do widoku obiekt $lang, albo użyj Singletonu. |
|
|
![]()
|
|
Myślałem o tym, ale nie jestem pewien jednej rzeczy:
Czy przekazując tablicę przez zwrot w funkcji (return $tablica) zwracamy tablicę, czy jej adres w pamięci? Bo jeżeli całą tablicę to to strasznie obciąży skrypt? Cytat 3. Przekaż do widoku obiekt $lang, albo użyj Singletonu. O tym myślałem, ale patrz mój dylemat powyżej ;P |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:02 |