![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie otóż chcę w moim formularzu dodać rozwijaną listę z której user będzie mógł wybrać swoje miasto - z Polski fkors . Problem jest jednak taki że ich jest $*(^%$ dużo i chciałem się dowiedzieć jak to wykonać - otóż pierwszą metodą wg mnie ( ale najgorszą ) jest spis ręczny to znaczy samemu będę wypisać
Kod <option value="Rabka">Rabka</option> etc to jest strasznie pracochłonne. Więc pomyślałem sobie że może da się dorwać alfabetyczny spis - zwykły tekst - i po prostu na początku i końcu wyrazów dodać <option >....</option> jednak <myśli> nie bardzo wiem jak to zrobić bo wtedy chyba każda nazwa to by musiała być osobna zmienna prawda? czy wtedy już może byłby to ciąg? pozdrawiam
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2007 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co tak kombinować? Jeżeli masz listę miast np. w pliku tekstowym, to robisz pętlę, w której pobierasz z pliku kolejne miasta, wstawiasz do zmiennej $miasto, a potem wystarczy:
I tyle ![]() Pozdrawiam -------------------- http://cosi.com.pl
<? $kate or die ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cosi dzięki
![]()
I to chyba dobrze jest składniowo prawda? no tak czy tak mam pytanie - bo on mi to jakoś dziwnie wyświetla w źródle - tzn linia jest łamana nie tam gdzie ma :| http://wklej.org/id/a0bfd9e516 - miasta.txt - mam tez jeszcze problem z polskimi znakami wtedy;/ Ten post edytował skabszo 2.09.2007, 11:07:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale namieszałeś z tym kodem. A gdzie źle łamie linie? wygląda na to że jest ok. Aha: wywal to
bo w <select> nie ma czegoś takiego jak <br />. Tak pozatym to troszkę nieoptymalny kod:
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@tsharek: aj, byłeś pierwszy ![]() ![]() Ten post edytował phpion.com 2.09.2007, 11:24:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a pomyślałeś może o "autocomplete text input" ? najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji, bo co jak ktoś pochodzi ze wsi, a jego miasta w selectcie nie bedzie? wpisze własne, jeśli będzie wpisze pierwszą litere i zwrócisz mu pule psujących wyników
![]() |
|
|
![]()
|
|
przepraszam Was ale dopiero zaczynam z php
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:08 |