![]() |
![]() |
-Greg0- |
![]()
|
Goście ![]() |
Więc próbowałem zrobić taki monitor konta bankowego dla kolegi który zbiera pieniądze na serwer.
miało by to wyglądać tak: Serwer na Shooters.pl 12slotów za miesiac. 1 slot: 3.50zł Stan konta: 0zł Koszt: 42zł Brakuje: 42zł Narzaie każda z osób powinna wpłacić: 5,25zł Do wpłaty się zobowiazali: - Wplacili: - Tu na dole pole zeby dodac chetnego i zeby dodac nick osoby ktora wplacila i ile wplacila i zeby wszystkie pieniadze zostaly przeliczone i wyswietlilo u gory stan konta ile brakuje oraz ile kazda osoba powinna wplacic(zaleznie ile sie zobowiazalo, 42zł przez ilosc osóB) z lista ludzi problemu nie mialem ale z tym przeliczaniem tak i prosiłbym o skrypt jak to zrobić lub naprowadzić, jestem praktycznie zielony w PHP |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A więc powinieneś zacząć od stworzenia tabeli w bazie danych MySQL, przykładowo o nazwie serwer tak:
pole o nazwie id typu int pole o nazwie slot typu text pole o nazwie stan typu text pole o nazwie koszt typu text ile brakuje to wyliczymy z tak: koszt - stan = brakuje <-- odejmowanie podobnie obliczmy i powinna zapłacić każda osoba: koszt / ilosc_osob (to weźmiemy z tej drugiej tabeli (poniżej)) = ilosc_wplaty_osoby <-- dzielenie I teraz trzeba tych zobowiązanych zrobić, a więc tworzymy znów tabele przykładowo o nazwie osoby: pole o nazwie id typu int pole o nazwie nick typu text pole o nazwie id_serwera typu int Trzeba utworzyć kolejną tabele o nazwie wplacili: pole o nazwie id typu int pole o nazwie kto_nick typu text pole o nazwie id_serwera typu int I teraz pozostało php. Później Ci powiem co z php, bo teraz muszę mykać. Ten post edytował in5ane 31.08.2007, 18:27:19 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
-Greg0- |
![]()
|
Goście ![]() |
ja budowałem to na plikach tekstowych i chciałbym się tym dalej kierować
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czyli mam Ci dalej nie pisać? Wątpię czy coś zdziałasz dobrego na plikach. Jeśli jednak chcesz bym tamto kontynuował to pisz.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
-Greg0- |
![]()
|
Goście ![]() |
dobra to dawaj dalej z bazą danych tylko mówie jestem zielony wieć te tabele mam stworzyc ręcznie??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, polecenie CREATE TABLE...
PhpMyAdmin Ci sie przyda... Bo pisać ręcznie kod SQL dość niewygodnie jest... Chcesz kod, czy masz serwer z PhpMyAdminem? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spoko w serwer z mysQl jestem zaopatrzony. tylko musze sie dowiedziec jak konkretnie przez to php tabele zrobić
![]() Ten post edytował Greg0 31.08.2007, 20:40:12 |
|
|
![]()
|
|
Zrób te tabele przez phpMyAdmin <-- jest to skrypt zazwyczaj zawsze na każdym serwerze do obsługi bazy MySQL i tam to porób.
P.S.: Zaraz dalej Ci pomogę z tym przelicznikiem. ---- I teraz jak chcesz wyświetlić informacje o tym serwerze no to dajesz tak: index.php
P.S.: Aha i w tych polach co masz id_serwera to musisz wpisać numerek id z tabeli o nazwie serwer. P.S.2: Ja tego nigdzie nie sprawdzałem, wszystko pisałem z głowy, więc mogą być jakieś błędy. P.S.3: Pięć złoty się należy ![]() P.S.4: Napisz czy działa ![]() Ten post edytował in5ane 31.08.2007, 21:10:01 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No, zazwyczaj na każdym jest, ale nie zawsze chyba (chociaż nie znam serwera, na którym by nie było, ale nie jestem szczególnie oblatany w takich tematach jak znajomość 150 dostępnych serwerów WWW, bo w życiu korzystałem zaledwie z kilku...), dlatego się pytałem...
@Greg0 Nie, nie, mi nie chodziło o serwer z MySQL, tylko z PhpMyAdmin... To trochę różnicy ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok zrobiłtak jak mówiłeś myśle że dobrze, tu daje screen: http://img254.imageshack.us/img254/3417/soldb3.jpg mam serwer wamp na localhoscie tam jest wszystko az taki tempy nie jestem
![]() Edit: Rozumiem że na linii 20 jest literówka zamiast ilosc_wplaty_osoby = $koszt / $ilosc_osob; ma być $ilosc_wplaty_osoby = $koszt / $ilosc_osob; Edit: I mam problem z tym id wpisałem 1 bo chyba tak ma być ale nie działa Edit: Wyświetla mi dwa bledy: Kod Serwer na Shooters.pl 12 slotów za miesišc. Zobowišzali się do zapłaty: Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Documents and Settings\Grego\Pulpit\WWW\serwer\SERWER\index.php on line 41 Wpłacili: Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Documents and Settings\Grego\Pulpit\WWW\serwer\SERWER\index.php on line 56 pmój plik index (troche poprawiony):
Ten post edytował Greg0 31.08.2007, 21:13:48 |
|
|
![]()
|
|
Tak, tam była literówka. // już poprawiłem
Z tym ID musi działać, i jeżeli żeś takie ID wpisał przy serwie to musisz takie samo dać w tych polach id_serwera. ---odpowiedź--- Po pierwsze żeś nie utworzył tamtych dwóch tabeli. Po drugie używaj odpowiedniego kodowania do kodu php. Po trzecie dodaj jakieś testowe dane w bazie. Ten post edytował in5ane 31.08.2007, 21:15:33 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
ale jsak mam sprawdzić jakie id ma ta tabela... przegapiłem te dwie tabele juz zrobione bledu nie ma ale id dalej nie wiem
Ten post edytował Greg0 31.08.2007, 21:18:58 |
|
|
![]()
|
|
Łobosz...
Wejdź no w tego phpMyAdmin. Wybierz no te tabele serwer i tam będziesz miał opcję "DODAJ" i wejdź w to i dodaj jakieś przykładowe dane typu: id: 1 slot: 1 stan: 10 koszt: 42 I druga sprawa, to utwórz tamte dwie tabele. ---weź ten kod, bo go poprawiłem---
Ten post edytował in5ane 31.08.2007, 21:19:29 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
tylko jeszcze na tej stronie przewidziałem formularz przez który bede mogl dodac przez strone nick chetnego; nick i kase jaka wplacil
|
|
|
![]()
|
|
To już nie dzisiaj synku... spać....
![]() I do tych dwóch tabeli też dodaj jakieś dane testowe, tzn.: do osoby: id: 1 nick: tester id_serwera: 1 ---drugi rekord--- id: 2 nick: tester id_serwera: 1 do wplacili: id: 1 kto_nick: tester id_serwera: 1 Do jutra, pozdro ![]() -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
też ide spać bo gówno z tego wychodzi
Oto rezultat czyli nic: Serwer na Shooters.pl 12 slotów za miesi¹c. Zobowi¹zali siê do zap³aty: Wp³acili: |
|
|
![]()
|
|
Kurde mać... człowieku słuchaj mnie
![]() Jak Ci każe dodać jakieś testowe informacje do bazy (nawet Ci je napisałem) tzn., że masz tak zrobić. Czekam, aż zrobisz to co Ci każe, a później pisz w sprawie formularza. @edit: skasuj te wszystkie tabele, ja jeszcze raz napiszę Ci jak je zrobić (będzie lepiej) i wtedy dodaj te testowe dane. tabela serwer: pole o nazwie id typu int (weź no jak będziesz tworzył w polu dodatkowo wybierz auto_increment oraz zaznacz taki kluczyk (obok pola dodatkowo), dzięki temu nie będziesz musiał wprowadzać tutaj nic, będzie się samo robiło) pole o nazwie slot typu text (pamiętaj, że tutaj możesz dodać tylko coś takiego typu 1,22 albo 13, nie wolno dodawać liter) pole o nazwie stan typu text (pamiętaj, że tutaj możesz dodać tylko coś takiego typu 1,22 albo 13, nie wolno dodawać liter) pole o nazwie koszt typu text (pamiętaj, że tutaj możesz dodać tylko coś takiego typu 1,22 albo 13, nie wolno dodawać liter) tabela osoby: pole o nazwie id typu int (weź no jak będziesz tworzył w polu dodatkowo wybierz auto_increment oraz zaznacz taki kluczyk (obok pola dodatkowo), dzięki temu nie będziesz musiał wprowadzać tutaj nic, będzie się samo robiło) pole o nazwie nick typu text pole o nazwie id_serwera typu int (tutaj numer id serwera (tego z tabeli wyżej)) tabela wplacili: pole o nazwie id typu int (weź no jak będziesz tworzył w polu dodatkowo wybierz auto_increment oraz zaznacz taki kluczyk (obok pola dodatkowo), dzięki temu nie będziesz musiał wprowadzać tutaj nic, będzie się samo robiło) pole o nazwie kto_nick typu text pole o nazwie id_serwera typu int (tutaj numer id serwera (tego z tabeli wyżej)) A teraz powiem Ci jeszcze raz jak masz to wypełnić: tabela serwer: id: (tutaj zostawiasz puste, gdyż wypełni to za Ciebie "auto_increment") slot: 2 stan: 10 koszt: 20 tabela osoby: id: (tutaj zostawiasz puste, gdyż wypełni to za Ciebie "auto_increment") nick: tester id_serwera: (tutaj wpisujesz ID serwera, zależy jakie tam doda "auto_increment") ---drugi rekord--- id: (tutaj zostawiasz puste, gdyż wypełni to za Ciebie "auto_increment") nick: testerek id_serwera: (tutaj wpisujesz ID serwera, zależy jakie tam doda "auto_increment") tabela wplacili: id: (tutaj zostawiasz puste, gdyż wypełni to za Ciebie "auto_increment") kto_nick: tester id_serwera: (tutaj wpisujesz ID serwera, zależy jakie tam doda "auto_increment") P.S.: Jak to wszystko zrobisz, to napisz jaki rezultat i zajmiemy się formularzem. Ten post edytował in5ane 1.09.2007, 08:06:31 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Ogólnie wychodzi mi dalej to samo, czyli nic; wyświetlił mi się tylko nick testerek. Wogóle jak przypisuje jakąś wartość w pole wartość przy twporzeniu pola to potem jej przy edycji nie ma, a drugi rekord to już kompletnie nie wiem jak zrobić a ten testerek wyskoczył chyba tylko dlatego że dałem u góry dodaj i to tam wpisałem, ogólnie nie ogarniam phpMyAdmin.
Edit: Ok pojąłem że trzeba po utworzeniu pola dodać jeszcze rekordy więc zrobiłem i dodało ale wyskoczyły tez dwa błędy: Kod Serwer na Shooters.pl 12 slotów za miesišc. Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Documents and Settings\Grego\Pulpit\WWW\serwer\SERWER\index.php on line 19 Warning: Division by zero in C:\Documents and Settings\Grego\Pulpit\WWW\serwer\SERWER\index.php on line 22 1 slot: 12 zł. Stan konta: 0 zł. Koszt: 42 zł. Brakuje: 42 zł. Narazie każda z osób powinna wpłacić: ilosc_wplaty_osoby Zobowišzali się do zapłaty: testerek tester Wpłacili: tester Czyżby zabrakło pola z ilością osób?? bo z tego wywnioskowałem szukając po liniach w pliku Linia 19 i 22:
i potem sie posypalo wszystko. Dobrze wnioskuje? ![]() Ten post edytował Greg0 1.09.2007, 15:31:04 |
|
|
![]()
|
|
Bierz ten kod:
Pisz dalej, jak nie działa. @edit: Teraz się skapnąłem, że trzeba jeszcze raz tabele przerobić i trochę kod, ale to już jutro. Zmęczony po meczu Widzewa i oglądam Sopot Festiwal. Ten post edytował in5ane 1.09.2007, 20:42:33 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:40 |