![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Miałem na swoim komputerze postawiony serwerek APACHE2 z PHP do testowania skryptów. Teraz doinstalowałem bazę danych MySQL, lecz mam problem z PHPMYADMINEM. Gdy wchodzę na stronę phpmyadmina na moim serwerze wyskauje błąd: MySQL zwrócił komunikat: ![]() #1045 - Access denied for user 'SYSTEM'@'localhost' (using password: NO) Co jest tego powodem? -------------------- Procesor: 2,4 GHz Dysk: 180 GB Ramy: 1538 MB Grafika: GeForce 256 MB |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2007 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wyglada na to ze masz zle skonfigurowane konta uzytkowników bazy danych. Zaraz po zainstalowaniu MySQL zaloguj sie jako "root" bez podawania żadnego hasla.... nastepnie utworz mu hasło i stworz konta ktore potrzebujesz. (żeby zalogowa sie do systemu zarzadzania baza danych użyj narzędzi konsolowych albo zainstaluj graficzne MySQLAdministrator - dostepny na mysql.com)
Puzniej w konfiguracji phpMyAdmina (plik config.inc) ustaw:
Ten post edytował joebezucha 31.08.2007, 11:21:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak można to zrobić bez MYSQLADMINISTRATORA? Tzn. co trzeba wpisywac w konsoli?
Tak wygląda mój config.inc.php PHPMYADMINA: <?php /* * Generated configuration file * Generated by: phpMyAdmin 2.11.0 setup script by Michal ÄŚihaĹ™ <michal@cihar.com> * Version: $Id: setup.php 10420 2007-06-03 23:30:40Z lem9 $ * Date: Fri, 31 Aug 2007 12:00:14 GMT */ $cfg['blowfish_secret'] = 'dupa'; /* YOU MUST FILL IN THIS FOR COOKIE AUTH! */ $i = 0; $i++; $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie'; $cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; $cfg['Servers'][$i]['connect_type'] = 'tcp'; $cfg['Servers'][$i]['compress'] = false; $cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysql'; $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; // MySQL user $cfg['Servers'][$i]['password'] = 'haslo'; $cfg['Servers'][$i]['controluser'] = 'root'; $cfg['Servers'][$i]['controlpass'] = 'haslo'; ?> Ten post edytował Tomek58 31.08.2007, 13:40:53 -------------------- Procesor: 2,4 GHz Dysk: 180 GB Ramy: 1538 MB Grafika: GeForce 256 MB |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2007 Skąd: Gdynia grabówek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W miejscach "root" i "" (z komentarzem) wpisz login i hasło. Po zapisaniu pliku i restarcie apache MySQL chodzi poprawnie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:50 |