![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanko - czy da się sprawdzić wielkość pliku uploadowanego przy pomocy JS? Tzn. mam w formularzu pola jedno typu file, drugie typu hidden. Wybieramy sobie plik do uploadu, submitujemy i w tym momencie chciałbym, żeby rozmiar pliku, który wybrałem został zapisany w hiddenie i poleciał na serwer. Da się tak w JS?
![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się. Spróbuj w PHP.
-------------------- . . .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, a w jaki sposób jest to robione np. we Flashu, albo w Javie, że działa progress bar przy uploadowaniu plików? Wydaje mi się, że powinien tam być jakiś sposób na poznanie rozmiaru uploadowanego pliku przed wgraniem go na serwer...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak jest w Javie ani we Flashu. Ale PHP można sprawdzić rozmiar uploadowanego pliku po przez $_FILES['userfile']['size'].
-------------------- . . .
|
|
|
![]()
|
|
Wiem jak to się w PHP-ie robi, ale w PHP można sprawdzić rozmiar uploadowanego pliku PO jego wgraniu na serwer, a ja chcę to zrobić PRZED wgraniem na serwer (po stronie klienta)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie sprawdzisz tego. Używając js musiałbyś mieć dostęp do lokalnego dysku, więc z przyczyn bezpieczeństwa to rozwiązanie odpada.
Jedyna opcja to aplet javy albo coś z activex zwiazane. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
OK, ale podrążę jeszcze trochę...
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak:) nie są do końca bezpieczne. tak jak z oprogramowaniem - nie instalujesz odrazu trojanów. A przeglądarka musi się zapytać najpierw czy zezwolisz danej kontrolce się zalinstalować.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Spoko, dziękuję, czuję się satysfakcjonująco doinformowany (a jakie to przyjemne...)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 30 Dołączył: 5.05.2007 Skąd: Mannheim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawym rozwiazaniem kontroli uploadu jest flashowa klasa FileReference. W polaczeniu z plikiem php ktory faktycznie tego uploadu dokonuje mozna uzyskac pare niemozliwych do otrzymania w tradycyjnym (tylko phpowym) uploadzie. Po pierwsze mamy kontrole wielkosci uploadowanego pliku juz z poziomu przegladarki. Oznacza to ze nie musimy tego pliku wysylac na serwer zeby dowiedziec sie jaki jest duzy. Po drugie dzieki metodzie browse juz z poziomu przegladarki mozemy okreslic jakiego typu pliki pozwalamy uploadowac. Po trzecie klasa ma metody pozwalajace na zwrocenie informacji o HttpError oraz IOError. No i to co najbardziej efektowne pozwala zbudowac bardzo ladny progress bar bez potrzeby pilowania ajaxem po serwerze. Przy odrobinie wyobrazni mozna tez wyliczyc i pokazac szybkosc uploadu. Uzywajac klasy ExternalInterface mozna na koniec wywolac lokalnie funkcje javy script ktora pokaze np. za pomoca ajaxa zaladowany obrazek w jakims divie. Nawiazujac do pytania qqrq nie mozna zrobic tego jedynie za pomoca js
-------------------- Flash Flex PHP JAVA RED5 http://www.easyweb24.net
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieco odświeżę. Czy coś się zmieniło w tej kwestii? Może doszły jakieś narzędzia, którymi można to rozwiązać? Właśnie zacząłem poszukiwania, jeśli ktoś słyszał jak można rozwiązać ten problem bez użycia Flash'a to bardzo proszę o jakieś wskazówki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nieco.
![]() https://developer.mozilla.org/en/using_file...eb_applications Ale musisz nadal pamiętać o przeglądarkach, które tego nie obsługują. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:31 |