![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem do rozwiazania. Jest domena Active Directory, uzyskujemy do niej dostep poprzez LDAP. Chcialbym [za pomoca odpowiedniej strony php] pobierac odpowiednie dane o uzytkownikach, ktore sie znajduja w Active Directory [np. imie, nazwisko] i wyswietlac je na stronie internetowej. Wie ktos jak sie do tego zabrac? Jak uruchomic wsparcie LDAP w PHP? Dzieki za pomoc ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby wyswietlic login dajemy w html'u (dziala tylko pod IE):
Aby wyswietlic nazwe komputera dajemu w html'u (dziala tylko pod IE): Tylko tyle ostatnio znalazlem. Jak ktos wie jak imie i nazwisko wiciagnac byl bym wdzieczny. -------------------- I WANT TO BELIEVE
Co to, to nie mogę powiedzieć 8) --==SGC SG1==-- <<Jaffa Kree!!!>> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra, ale to sa skrypty w visual basicu. Nie da sie tego zrobic w PHP?
W ramach sprostowania - chodzi mi o instalacje i prace pod kontrola Windowsa XP [a nie na Linux'ie]. Z tego co zdazylem zauwazyc w skryptach php dostepnych w internecie to chca sie laczyc z serwerem LDAP ogolna postac jest taka:
Czyli rozumiem, ze mozna operowac na danych podobnie jak to jest powiedzmy przy bazie SQL...czy sie myle? Zeby komendy funkcji ldap dzialaly w php wystarczylo "odkomentowac" rozszerzenie w php.ini zwiazane z ldap.Naprawde nikt sie nie bawil pobieraniem, update'owaniem, zmienianiem danych w Active Directory? Ten post edytował idas 25.08.2007, 18:39:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja właśnie kończę projekt który ciągnie listę użytkowników z LDAPa. Wszystkie funkcję do łączenia, wyszukiwania i wyrzucania rezultatów z w manualu ale sam zanim wszystko zaczęło mi działać trochę się naprodukowałem.
Skonkretyzuj pytanie a postaram Ci się pomóc. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Jak mozesz to wrzuc przykladowy, pelny kod, w ktorym pobierasz jakies dane o uzytkowniku.Ja musze pobierac z Active Directory informacje typu: imie, nazwisko, oddzial, telefon, mail. Pozniej te dane mam wyswietlic na stronie intranetowej napisanej w php. Dodatkowo beda tez tam opcje edycji danego uzytkownika, dodania nowego, badz usuniecia juz istniejacego. Masz zrobione cos podobnego?Jest jakis sposob na grupowanie wynikow wyszukiwania? Biorac dane z mysql mozna bylo wyciagac wiersz po wierszu z wykonanego zapytania - czy tutaj tez jest taki sposob?DziekiPoradzilem sobie ze wszsytkim, w sumie to banalne, jesli tylko ktos sie bawil wczesniej PHP i zna nazwy pol w AD.Pozdro
Ten post edytował idas 26.08.2007, 11:01:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
też jestem zainteresowany tym zagadnieniem. Jakiś czas temu pisałem o połączeniu z AD, informacji otrzymałem niewiele a chętnie poczytam. Pozdrawiam -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Hej
![]() Ja podpiłabym się pod temat z takim pytaniem Jak zrobić system logowania oparty o LDAP - być może juz ktoś ma gotowy skrypt ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Witam!
Jako jedyny nie bede "ciul" i powiem wam o co chodzi. Na stronie http://www.computerperformance.co.uk/Logon...e_directory.htm macie podane nazwy pol w ActiveDirectory. W manualu PHP sa dokladnie opisane kazde funkcje ldap [zreszta w komentarzach uzytkownikow jest duzo uzytecznych przykladow]. Praktycznie w kazdej ksiazce o PHP te funkcje sa takze wyjasnione. Funkcja ldap_search mozecie wyszukac wszystkie pola "sAMAccountName" dla "cn=User" [czyli takie w ktorym powinien byc podany login uzytkownika]. Nastepnie wybierajac po kolei znalezione pozycje porownujecie je z wpisanym wczesniej loginem uzytkownika. To pierwsze i chyba najprostsze rozwiazanie logowania w oparciu o ldap i AD. Maly tip dla was - pomimo, ze nazwy pol w AD maja duze litery, to w PHP nalezy wszystko pisac MALYMI LITERAMI, bo w przeciwnym wypadku skrypt nie bedzie dzialac poprawnie [czyli w przypadku pola "sAMAccountName" wpisujemy w kodzie php "samaccountname]. Pozdro i mam nadzieje, ze wam to pomoże. To naprawde jest banalne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę, że zaniedbałem temat
![]() Postaram się teraz to wynagrodzić. oto klasa napisana przeze mnie której używam do komunikacji z ldap
Jest na tyle prosta, że chyba obędzie się bez zbędnych pytań, jeżeli ktoś jednak będzie chciał się czegoś więcej dowiedzieć proszę napisz pytanie tutaj i daj znak na PW żebym wszedł tutaj i odpowiedział ( w miarę możliwości ). -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:18 |