![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od paru godzin dręczy mnie pewien problem. Chciałbym za pomocą LIKE pobrać całe wyrazy. Co to oznacza. Mamy słowo "rowerownia" w pewnym polu w pewnej bazie danych. Wpisując słowo "rower" lub "rowerow" nie chcę aby znalazł ten rekord. Czyli LIKE '%rower%' odpada. Rozwiązanie '% rower %' odpada. Jakieś pomysły ![]() Dzięki za odpowiedzi ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
REGEX
![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@NuLL, dzięki
![]() http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/regexp.html [[:<:]], [[ ![]() These markers stand for word boundaries. They match the beginning and end of words, respectively. A word is a sequence of word characters that is not preceded by or followed by word characters. A word character is an alphanumeric character in the alnum class or an underscore (_). Kod mysql> SELECT 'a word a' REGEXP '[[:<:]]word[[:>:]]'; -> 1 mysql> SELECT 'a xword a' REGEXP '[[:<:]]word[[:>:]]'; -> 0 Na podstawie tego stworzyłem
Działa wyśmienicie. -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:58 |