![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mocno zastanawiam się nad stworzeniem na www, systemu użytkowników, który opierałby się na kontach JUŻ stworzonego forum phpBB... wiem, wiem... powstało już kilka sys. portalowych które zostały oparte o phpBB / logowanie, newsy itd itp. Przykład: tutaj. Jednak mi chodzi o coś troszeczkę innego ;-). Jak widzicie w powyższym przykładzie, strona (jej wygląd i treść) są bardzo ograniczone, natomiast ja wychodzę z założenia, że powinienem dostosować skrypty do strony, a nie stronę do skryptów. Weźmy chociażby newsy - dobrze prezentujący się sys. newsów (nadal mówię o przykładzie), rozczarowuje mnie gdy tylko chciałbym np. skomentować daną nowinkę - wten wyskakuje mi topic Forum - wszystko wygląda jak standardowy board phpBB, a nie jak komentowanie newsa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) . To samo jeżeli chodzi o np. ankiety i inne komponenty owej strony. Jak już wspomniałem osobiście mi się TAKA integracja z Forum phpBB nie podoba. Chciałbym raczej, aby np.: na mojej stronie (wygląd może nie mieć nic wspólnego z Forum phpBB) był maleńki formularz logujący (logowałby użytkowników zarejestrowanych na Forum), po zalogowaniu użytkownik miałby możliwość komentowania newsów zawartych W MOIM WŁASNYM (dopasowanym do strony) systemie newsów i w normalnym sys. komentowania. Poprostu, gdy naciśnie na "komentuj" otworzy mu się normalna strona z poprzednimi newsami i formularzem (wszystko wyglądające jak reszta strony, a nie jak Forum), który miałby tylko jedno pole do wypełnienia, mianowicie "Treść komentarza". Resztę informacji - Nick, E-mail, względnie inne rzeczy (np. avatar) mój własny sys. newsów/komentarzy brałby z bazy Forumowej :-). Ehh, ciężko jest mi wyrazić ten pomysł, ale mam nadzieję że rozumiecie mój zamiar i to o czym pisałem wyżej. Jeżeli tak: czy możliwe jest wykonanie tego to w ogóle? :-) Jeżeli jest wykonalne - prosiłbym tylko o jedno :-) - o pomoc w stworzeniu właśnie tego formularza logującego użytkowników (taki login.php ze struktury phpBB), który mógłbym wstawić w każde miejsce strony... (oczywiście jeżeli nie łamie to praw autorskich phpBB :-)). Pozdrawiam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Pro -> php
Wymagać to będzie trochę pracy, ale sprawa jest prosta - podejrzyj pliki forum i na ich podstawie zbuduj własne skrypty, pamietajac, aby jaknajwiecej zmiennych (np. nazwy tabel) pochodzilo z forum jako takiego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHPNuke jest zintegrowany z PHPBB i to na takiej zasadzie o jaką Ci chodzi...
http://www.phpnuke.org/ Strona przygładowa którą podałeś jest templatem do forum nazywa się SUBPotal czy jakoś tak... Pozdrawiam Narg |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PhpNuke jest za bardzo skomplikowany w swoim kodzie poza tym - podobnie jak "przykład" ograniczony wyglądem, ja mam już gotowy design i jak mówiłem nie chciałbym go dostosowywać do skryptów ;-).
No cóż - chyba zostaje mi pójść za radą Scanner'a i pogrzebać w phpBB budując własne skrypty... przede mną długa, bolesna droga... ;-). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a nie wystarczy szablony przerobic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
|
|
|
![]()
|
|
Przerobić szablon phpNuke... hmmm... to byłaby już chyba ostateczność i... jak myślę jeszcze więcej, jeszcze bardziej czasochłonnej pracy - przerobić coś takiego na szablon ;-) (link prowadzi do alpha-testowej wersji strony - ver. 0.000001). Jednak, nigdy nie mów nigdy. Jeżeli źle mi pójdzie z wybieraniem kodu z phpBB, spróbuję z przerobieniem szablonu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wbrew pozorom rozwiazanie jest bardzo proste.
Niedawno pisalem dwa skrypty oparte o baze uzytkownikow z forum, przyklad nad ktorym teraz pracuje jest tutaj: www.budowle.pl/ratmed/ do kazdego pliku includuje plik config.php, a w nim mam umieszczony na poczatku kod: [php:1:8ad15e32bc]<?php <?php ... define('IN_PHPBB',true); define('PREFIX','ratmed_'); $phpbb_root_path=$base_path.'forum/'; include($phpbb_root_path . 'extension.inc'); include($phpbb_root_path . 'common.'.$phpEx); $userdata = session_pagestart($user_ip, PAGE_INDEX); init_userprefs($userdata); if (!$userdata['session_logged_in']) $userdata['user_level']="0"; mysql_connect('localhost','','') or die("Connection Error!"); mysql_select_db('') or die("Database Error!"); ?>[/php:1:8ad15e32bc] i mi to wystarcza, by lista userow byla aktywna jeszcze dodam, ze w kazdym pliku na poczatku przed includowaniem config.php dodaje $base_path="../../"; (lub inna sciezke) a zeby sprawdzic, czy user jest modem lub adminem, uzywam: [php:1:8ad15e32bc]<?php if (($userdata['user_level']==ADMIN) || ($userdata['user_level']==MOD)) ?>[/php:1:8ad15e32bc] jesli cos jest z tym kodem zle, to niech ktos mnie poprawi, w koncu na bledach sie uczymy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:28 |