![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest jakas funkcja sprawdzająca rozdzielczość pliku graficznego ? cos jak filesize ale nie wielkosc tylko rozdzielczosc :?:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma takiej funkcji, chyba że chodzi Ci o wysokość i szerokość obrazka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie ma takiej funkcji, chyba że chodzi Ci o wysokość i szerokość obrazka
A maslo jest maslane ![]() Kod getimagesize();
-------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?
$a=getimagesize("a.jpg"); echo(" $a "); ?> wstawiłem ten kod i pokazało9 mi sie na stronie napis Array. Moze nie zrozumielismy sie, chce zrobic galerie i chce by pokazywało rozmiar obrazka czyli np 800*600 - jestcos takiego ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kod <?
$a=getimagesize("a.jpg"); echo(" $a "); ?> wstawiłem ten kod i pokazało9 mi sie na stronie napis Array. Moze nie zrozumielismy sie, chce zrobic galerie i chce by pokazywało rozmiar obrazka czyli np 800*600 - jestcos takiego ? Polecam: http://pl.php.net/manual/pl/function.getimagesize.php oraz: http://pl.php.net/manual/en/printwn/langua...types.array.php -------------------- Pozdrawiam,
Piotr Drewnik || haiaw@crew.php.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: skoczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
songo... wyswietlolo ci array bo ta funkcja zwraca tablice
![]() z manuala.. Returns an array with 4 elements. Index 0 contains the width of the image in pixels. Index 1 contains the height. Index 2 a flag indicating the type of the image. 1 = GIF, 2 = JPG, 3 = PNG, 4 = SWF, 5 = PSD, 6 = BMP. Index 3 is a text string with the correct "height=xxx width=xxx" string that can be used directly in an IMG tag. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Nie ma takiej funkcji, chyba że chodzi Ci o wysokość i szerokość obrazka
A maslo jest maslane ![]() Kod getimagesize(); Nie bardzo: rozdzielczość - dpi, wymiary-pixel Kod <?
$a=getimagesize("a.jpg"); echo(" $a[2] "); ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie bardzo: rozdzielczość - dpi, wymiary-pixel
Kod <? $a=getimagesize("a.jpg"); echo(" $a[2] "); ?> Tak to jest, jesli sie nie siedzi za bardzo w grafice ![]() Kod $a=getimagesize("a.jpg");
print_r($a); // wyswietli Ci wszystkie dane na temat obrazka (szerokosc, wysokosc, format pliku graficznego, gotowe parametry do wstawienia w kod HTML) :D -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
|
|
![]()
|
|
Dzięki Gajcy, dzięki tobie sie domysliłem
![]() a wystarczył mi taki kod: Kod $a=getimagesize("a.jpg");
echo(" $a[0]*$a[1] "); ? |
|
|
![]()
|
|
Nie ma sprawy
![]() BTW Nastepnym razem pisz dokladniej, o co Ci chodzi (jaki chcialbys miec efekt) ![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:31 |