![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
baza dana sklada sie z kategorii a te maja swoje podkategorie. Na stronie wyswietlaja sie nazwy kategorii. I do tego momentu wiem, jak zrobic, ale nie bardzo wiem jak zrobic aby te nazwy kategorii byly linkami do podkategorii bez tworzenia dodatkowych plikow php. Czy mozecie opisac mi schemat dzialania takich linkow opartych o baze danych? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linki robisz w postaci:
I piszesz coś takiego:
Ten post edytował PanGuzol 14.08.2007, 19:19:08 -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz tak zrobić ale proponuje inaczej nazwać ta zmienna np:
I takie zapytanie
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie linków. Chciałbym zrobi menu z użyciem mysql. Zakladając że miałbym tabelkę o nazwie Menu i tam by bylo link_id, name, url, menu_id to co musiałbym wstawic w pole url? Takie linki jak wyżej mi podałeś? Te podstrony też oczywiście były by generowane za pomocą php i mysql.
Ten post edytował Rico_ds 21.08.2007, 15:15:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi ci o menu z tymi literami to proponuje zrobić pętle
A jeśli chodzi ci o całkiem inne menu to proponuje wpisywać tam wartość parametru href Ten post edytował PanGuzol 21.08.2007, 22:09:07 -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]()
|
|
zrobilem cos takiego
chcialem zrobic aby wyszukiwarka pokazala wyniki zapytania a nastepnie klikajac na link ktorym jest nazwa przeniesc sie do dokladniejszych danych o firmie, ale cos mi nie poszlo. Po kliknieciu na link pokazuje sie komunikat, ze nie zostala wpisana fraza do wyszukiwarki, czyli tak jakby link uruchamial od nowa procedure szukania. Mozesz mi wytlumaczyc najlepiej na przykladzie co zrobilem zle? Dziekimam tak i i wyglada na to, ze mi nie pobiera litery wcisnietej, poniewaz adres jest taki http://www.kingreidmedia.com/cat.php?firstlet= jak to poprawic? Ten post edytował Rico_ds 28.08.2007, 15:23:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dalej nic. Mozesz zobaczyc to pod http://www.kingreidmedia.com/cat.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli problemem jest samo wyświetlenie listy liter, to:
Ta metoda jest o tyle dobra, że w banalny sposób można dodawać/usuwać określone litery czy znaki |
|
|
![]()
|
|
problem polega na tym, ze po nacisnieciu litery, ma nastapic pobranie listy kategorii na dana litere. Caly kod
dodatkowo nie pobiera niczego tylko odrazu wykonuje else jezeli cos w nia wpisze |
|
|
![]()
|
|
Twoja zmienna nazywa sie firstlet a nie litera więc zamiast
zrób
oraz w indeksach tablic nie stosuje sie $ tylko daje sie je w apostrofy. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]()
|
|
Dodatkowo:
|
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jeden problem z tym. Wyswietla mi wszystkie kategorie na A a nie te z kliknietej litery
Ten post edytował Rico_ds 1.09.2007, 15:48:45 |
|
|
![]()
|
|
Zamiast
Użyj pętli którą napisałem w moim trzecim poście w tym temacie lub co napisał drPayton w swoim drugim poście w tym temacie. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:03 |