![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam subskrypcje. Kiedy wchodze na strone www.xxx.xxx.pl/mail-lista/mail/index.php do strony administratora wyskakuje mi to:
Fatal error: You are not allowed to include files. in index.php on line 2 Juz kiedys mialem podobny problem ze skryptem newsow ale nie wiem co to includowanie plikow czy cos takiego, bo to zapewne z tego powodu wyskakuje mi powyzszy error. I tu zwracam sie do kogos cierpliwego, bo zabawe z php zaczalem dosc niedawno i...moja prosba brzmi...: Co mam zrobic ze skryptem zeby ten error nie wyskakiwal? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2003 Skąd: Londyn / UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to spowodowane zakazem includowania plikow przez serwer. Przyznaje ze pierwszy raz sie z czyms takim spotkalem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
A odnosnie includowania - includowanie to inaczej wlaczanie jednego pliku w drugi. Pozwala to np. na unikniecie pisania tego samego kodu w kilku plikach. Zalozmy ze chesz zrobic plik konfiguracyjny do bazy danych: [php:1:3ecb2cf7d3]<?php $db_host="localhost"; $db_user="root"; $db_pass="pass"; $db_name="testowa_baza"; ?>[/php:1:3ecb2cf7d3] Calosc zapisujesz jako np. plik db.inc Dzieki temu w dowolnym pliku mozesz napisac [php:1:3ecb2cf7d3]<?php include ("db.inc"); ?>[/php:1:3ecb2cf7d3] co spowoduje automatyczne wlaczenie w.w pliku w aktualny. Teraz nie muszisz zmieniac zmiennnych w wielu plikach. Wystarczy jeden (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
to znaczy ze musze tylko usunac...to znaczy przerobic w plikach czy pliku funkcje include na pelny skrypt php..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2003 Skąd: Londyn / UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli nie mozesz nic wskurac u admina poprostu przekopiuj zawartosc pliku ktory includujesz do pliku index.php. I bedzie git
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:14 |