![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem oddać do ogólnej oceny mój projekt statystyk internetowych. Niestety jak narazie mogę jedynie przekazać do wglądu screenshoty, oraz część struktury bazy danych i kodu PHP. Projekt z założenia miał raportować w miarę jak to tylko możliwe, szczegółowe informacje o odwiedzającyh witrynę, w tym poza zwykłą geolokalizacją miał również pozwalać na rozpoznanie kim dokładnie jest przeglądający, w czym pomocne okazały się zapytania do serwerów WHOIS zarówno dla adresów IP jak i dla domen.
Adres do galerii statystyk:http://toolmaniak.dtfoto.net/index.php?pageid=4&lang=pl Do najważniejszych zalet systemu należą więc:
Kod głównego modułu działającego w tle:
Pobiera on dane z wejściowego skryptu JSCript znajdującego się w stopce każdego dokumentu który ma być raportowany po czym umieszcza takie informacje jak adres IP, nazwa DNS, użyta przeglądarka, system operacyjny,rozdzielczość, obsługa maszyny wirtualnej Javy, strona referująca i jeszcze pare innych w odpowiednich tabelach mysql. Po tym zależnie od ustawień w pliku konfiguracyjnym demona Crontab odpalany jest co jakiś czas (domyślnie co 15 minut) proces sprawdzania rekordów oznaczonych jako niezweryfikowane poprzez zapytania do serwerów WHOIS na podstawie fsockopen(). Ten post edytował toolmaniak 13.08.2007, 00:45:53 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem tylko dołączyć do oceny designu statystyk, ostatnio dodany nowy API wykresów oparty na Open Flash Chart. poniżej zamieszczam dwa screenshoty.
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wow, całość wygląda bardzo imponująco. Gdybyś tylko całość napisał obiektówką używając abstrakcji bazy danych byłby wypas. Ale tak czy srak naprawdę kapitalna robota, najszczersze gratulacje!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda, wygląda - ale gdzie można "dotknąć" ? ocenianie samych obrazków i kawałku kodu, czy też struktury bazy danych - średnio...
|
|
|
![]()
|
|
Wiem, wiem ocenianie czegoś czego nie można samemu przetestować nie jest cool. Niestety narazie projekt (jakkolwiek działający i to bez najmniejszych problemów) jest w fazie ciągłego dostrajania. Powstał on jako inicjatywa jednej z firm dla których pracuje, dlatego tymczasowo nie mam gdzie postawić jakiegoś ogólniedostępnego demo. Pozatym jeszcze trzeba parę rzeczy załatać, może nie tak poważnych ale zawsze coś się znajdzie. Kiedyś napewno przyjdzie pora na zaprezentowanie go ogółowi, i napewno nie omieszkam rozpocząć od tego forum
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:25 |