![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2004 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak ustawić prawa do katalogu? Jeśli się w ogóle da. Wiem ze tworząc katalog można ustawić prawa (mkdir) i można zmienić prawa za pomocą chmod ale tylko do plików (przynajmniej mi nie udało się to na katalogu). Może ja coś źle robie :/
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 1 Dołączył: 8.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do katalogów robi się to tak samo. Jeśli łączysz się z serwerem przez ftp to w każdym kliencie jest taka opcja.
Możesz też spróbować za pomocą php funkcją chmod" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Pozdrawiam Ten post edytował atomek4 18.07.2007, 13:11:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2004 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam poniższy kod:
Na Krasnalu ładnie zmienia prawa do katalogu 123 (choć tak na prawdę to nie wiem bo to Windows), przynajmniej funkcja chmod zwraca true. Problem pojawia się po wgraniu na serwer. Wtedy funkcja zwraca false oraz komunikat: Warning: chmod() [function.chmod]: Operation not permitted in /srv/www/htdocs/web1301/html/chmod/index.php on line 3 Czemu tak? Wie ktoś co zrobić żeby zmienić prawa do katalogu na takim kapryśnym serwerze? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo chmod mozna wykonac tylko na plikach/katalogach, ktore sa twoje. jesli wgrywasz taki katalog na server FTP to jest on tworzony przez twojego juzera FTP, a PHP dziala pod uzytkownikiem uslugi server HTTP. musisz albo zmienic wlasciciela katalogu na uzytkonika HTTP (na przyklad www-data - to chyba najczestszy przypadek), albo najpierw uruchomic skrypt, ktory stworzy katalog z poziomu PHP (zeby pehap mial prawa wlasciciela) i wtedy wrzucac do niego pliki przez FTP.
-------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej się połączyć total commanderem i mieć z bani te wszystkie chmodowania funkcjami?
![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:39 |