Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Prawa dostępu do katalogu
lichu10

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak ustawić prawa do katalogu? Jeśli się w ogóle da. Wiem ze tworząc katalog można ustawić prawa (mkdir) i można zmienić prawa za pomocą chmod ale tylko do plików (przynajmniej mi nie udało się to na katalogu). Może ja coś źle robie :/
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
atomek4

-----

Do katalogów robi się to tak samo. Jeśli łączysz się z serwerem przez ftp to w każdym kliencie jest taka opcja.
Możesz też spróbować za pomocą php funkcją chmod" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Pozdrawiam

Ten post edytował atomek4 18.07.2007, 13:11:38
+Quote Post
lichu10

-----

Witam,

Mam poniższy kod:

1. <?php
  2.  
  3. if (chmod("./123/", 0755))
  4. echo "OK";
  5. else
  6. echo "DUPA";
  7. ?>

Na Krasnalu ładnie zmienia prawa do katalogu 123 (choć tak na prawdę to nie wiem bo to Windows), przynajmniej funkcja chmod zwraca true. Problem pojawia się po wgraniu na serwer. Wtedy funkcja zwraca false oraz komunikat:

Warning: chmod() [function.chmod]: Operation not permitted in /srv/www/htdocs/web1301/html/chmod/index.php on line 3

Czemu tak? Wie ktoś co zrobić żeby zmienić prawa do katalogu na takim kapryśnym serwerze?
+Quote Post
wrzasq

-----

bo chmod mozna wykonac tylko na plikach/katalogach, ktore sa twoje. jesli wgrywasz taki katalog na server FTP to jest on tworzony przez twojego juzera FTP, a PHP dziala pod uzytkownikiem uslugi server HTTP. musisz albo zmienic wlasciciela katalogu na uzytkonika HTTP (na przyklad www-data - to chyba najczestszy przypadek), albo najpierw uruchomic skrypt, ktory stworzy katalog z poziomu PHP (zeby pehap mial prawa wlasciciela) i wtedy wrzucac do niego pliki przez FTP.

--------------------
+Quote Post
KCG

-----

a nie lepiej się połączyć total commanderem i mieć z bani te wszystkie chmodowania funkcjami? biggrin.gif

--------------------
9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..."
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:39