![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam dwie bazy: Pracownicy (id_prac, imie, nazwisko, pesel, nr_dowodu, stanowisko, id_kont) oraz Kontrachenci (id_kont, nazwa, miasto, telefon) Pracownik jest powiazany z kontrachentem za pomoca 'id_kont' - chce wiedizec u ktorego kontrachenta jest dany pracownik. Tabela aktywnosc nie jest istotna w tym momencie. Kod wyglada nastepujaco:
w zawartosci wyswietlanej maja byc wszyscy pracownicy w wraz z kontrachentem u ktorego są, jesli pracownicy.id_prac jest puste tzn ze znajduje sie w firmie i ma wypisac "n/a " w polu nazwa i miasto (kontrachenta). Problem w tym ze bazie mam np 6 pracownikow, z tego trzech ma wpisany id_kont, pozstali nic. Skrypt dziala zle, a mianowicie wypisuje mi tylko tych ktorzy maja wpisane id_kont. :/ Prosze o pomoc bo juz nie wiem gdzie robie blac :/ Ten post edytował plurr 14.07.2007, 15:18:02 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wypisuje ci tylko tych ponieważ w zapytaniu masz:
where pracownicy.id_prac=aktywnosc.id_akt AND pracownicy.id_kont=kontrachenci.id_kont wywal ostatni warunek, bedziesz mial: where pracownicy.id_prac=aktywnosc.id_akt i teraz wyświetli ci wszystkich -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale bez tego warunku mi dubluje wyniki, ten warunek laczy dwie tabele, zeby sie wiersze nie powtarzaly. hmm.
wydaje mi sie ze trzeba zrobic tak jakby dwa zapytania, pierwsze to te ktore wybiera z bazy pracownikow niemajacych id_kont, a drugie tych mających - pozniej jakos to polaczyc zeby stworzylo jedna tabele hmm... Ten post edytował plurr 14.07.2007, 16:13:43 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to zastosuj w zapytaniu polecenie DISTINCT
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=56819&hl= Ten post edytował misiek172 14.07.2007, 16:15:30 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
distinct tu nie pomoze. Piszac dubluje mialem na mysli to, ze sql tworzy wiersze z roznymi mozliwosciami, warunek musi byc. Problem nada istnieje :/
domyslam sie wiec, ze nikt nie moze mi pomoc ![]() -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:50 |