![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem chce zrobić zapytanie krzyzowe (da sie to zrobic w access) natomiast nie wiem jak to zrobic w Mssql
a wiec tak mam np takie tabele (przykład uproszczony) Czytelik id_c |nazwisko 1 |Kowalski 2 |Nowak 3 |Psikutaz ksiag id_k |Tytul |kategor 1 |Dziady |Dramat 2 |Solaris |Fantastyka 3 |Lolenka |Romans 4 |Wiarus |Dramat 5 |Swiatło i Cień |Poezja ....itd No i wiadomo ruch w ksiazkach Stan id_c | id_k 1| 4 2| 5 1| 3 3| 2 .......itd I chciłbym dostać coś takiego (chodzi o ilości w danej kategori) RAZEM DRAMAT ROMANS POEZJA FANTASTYKA Kowalski 5 3 2 Nowak 1 1 Psikutaz 3 1 1 1 Jak sprawić by nazwy pogrupowanych pól stały sie nazwami kolumn czy jest to mozliwe w mssql (probowałem cos wstepnie kombinowac na widokach a potem traktowac je zapytaniami ale bez efektu) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o JOIN
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.w3schools.com/sql/sql_join.asp
No i poczytałem sobie, tylko jakos mnie nie olsniło w jaki sposob to pogrupowac i utworzyc z tego nawy kolumn |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do przypisanie nazwy dla funcji agregujacych uyzwa sie slowa "AS"
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No i fajnie super, extra,cacy itd.......... tylko dalej nie wiem jak zrobic by nazwy pogrupowanych pol stały sie nazwami kolumn
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak napisał SongoQ od tego jest instrukcja AS chyba, że masz na myśli coś innego niż wynikowy zbiór
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:02 |