|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam!
Zakładam sobie taką stronkę dla testów i mam problem. Dodałem w PHPMYADMIN tabelę "portal" oraz kolumnę news typu LongText(500). Także wpisałem Insert into portal values ('news'); Potem na stronie skorzystałem z polecenia SELECT i rekord się wyświetla. Chodzi mi o to, że stworzyłem formularz, że to co wpisze to zaaktualizuję się jako ten rekord i, że news na stronie będzie inny.
Co powinno być tu gdzie są te X? Wydaje mi się, że update ale nie wiem jak to napisać albo czy wogóle kod jest poprawny? Z góry dzięki Ten post edytował CryWolf 7.07.2007, 09:52:55 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2005 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%)
|
to jest do przerobienia oczywiscie ale ja kozystam z tego :: do updatowania rekordow
a tu plik update do tego:
oczywiscie mozna to dowolnie pozmieniac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Hmm, a można tak jakoś prościej bo jestem nowicjuszem w tych sprawach. Najlepiej, żeby pasowało jakoś to do mojego kodu. Ten co podałeś jest dla mnie trochę za trudny. Aha i czy nie dałoby rady dla ułatwienia zrobić tego w jednym pliku, żeby tylko tu zmienić kod?
Ten post edytował CryWolf 7.07.2007, 10:52:33 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie pokazałeś struktury tabeli, więc trudno jest napisać poprawny UPDATE (UPDATE bez warunku WHERE zamieni wszystkie rekordy). Również w podanym przez Ciebie ~CryWolf kodzie nie widzę, aby w formularzu był gdziekolwiek identyfikator rekordu.
Kod mógłby wyglądać tak (na pewno wymaga przeróbek!):
Więcej o instrukcji UPDATE: UPDATE Syntax. |
|
|
|
|
|
|
|
Połączenie z bazą jest już wcześniej nawiązane.
Baza danych: muonline-mysql Tabela: portal Kolumny: news,numer W polu news jest wartość newsik W polu numer jest wartość 1 Nie wiem czy o to Ci z tą bazą chodzi. Tak w ogóle to chodzi mi o to (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) , żeby z pozycji strony zmienić Newsa z poprzedniego na nowy stosując UPDATE. Tylko to jest w bazie. Do tego co pisałeś to jaki warunek w takim wypadku zostosować? Jak ma wyglądać poprawny kod? Jakby co oba rekordy na stronie wyświetlają się. Z góry dziekuję Przepraszam za post pod postem ale bardzo mi zależy na odpowiedzi. Ten post edytował CryWolf 7.07.2007, 14:21:00 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
tam gdzie jest input hidden podajes numerek do newsa ktory chcesz zmienic Ten post edytował mrjozo 8.07.2007, 12:15:07 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 23:52 |