![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Wcześniej nie miałem do czynienia z bazami MySQL, a postanowiłem nauczyć się tworzenia stron www za pomocą języka php. Zainstalowałem zestaw AMP z instalacji WAMP i rozpocząłem prace z książką "PHP5, Apache i MySQL od podstaw". Postępowałem zgodnie z informacjami tam zawartymi dot. konfiguracji poszczególnych elementów. O ile z Apachem i Php poszło bez problemu, to z MySQL zaczęły się schody :/ Tu następuje przydługawa lista problemów ![]() 1) Próbuję uruchomić serwer MySQL za pomocą:
ale mi w konsoli wyskakuje: "Nazwa usługi nieprawidłowa" gdzie jest błąd? 2) Wchodzę w konsolę MySQL. W książce pisze, żeby wpisac:
wyświetlają mi się bazy, ale kiedy podążę za podręcznikiem, żeby wpisac wyświetla mi "no database selected". Jak w takim razie wybrać tę bazę, żeby było ok? 3) gdzie ustala hasło do mysqla? 4) Jak wygląda sprawa z łączeniem i rozłączaniem się z serwerem, gdy mam zainstalowanego wampa? Czy mogę/powinienem łączyć się, jak pisze podręcznik, czyli ? Proszę o dokładne i jak najprostsze wytłumaczenie. Z góry dziękuję za pomoc. Chciałbym tylko stanąć na własnych nogach w tematyce baz danych, a do tego jest niezbędne pewne wprowadzenie ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. NET START mysql powinien działać Ci bezproblemowo <przynajmniej tak jest w webservie i krasnalu.
2. Żeby zobaczyć tabele musisz najpiewr wybrać baze danych (której tabele chcesz obejrzeć) za pomocą
3. Prawdopodobnie najpierw musisz usunąć anonimowego użytkownikaza pomocą
Następnie zalogować się
4. Nie wiem...nigdy nie używałem WAMPA... Ten post edytował falfin 7.07.2007, 06:14:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Cytat NET START mysql powinien działać Ci bezproblemowo <przynajmniej tak jest w webservie i krasnalu. Niestety nie działa :/ ani przy włączonym wampie, ani przy wyłączonym :/ 2. dzięki, jest ok ![]() ![]() 3. anonimowy user mi się usunął (więc chociaż to jest ok), ale przy tym:
wyskakuje mi błąd składni (error 1064 <4200>)... próbowałem ze średnikami na końcu i bez, ale nic :/ 4. Może ktoś iny mi z tym pomoże? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:44 |