![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zakończyłem właśnie migrację z mssql'a na mysql'a. W bazie jest tylko jedna tabela:
w tabeli jest w tej chwili około 600 tysięcy rekordów - rozmiar tabeli to 50 GB. Wykonanie jakiegokolwiek select'a trwa kilka minut. Maszynka stoi na CentOS'ie procesor to dwurdzeniowy Athlon 64 2BG RAM'u. Przy wykonywaniu kwerendy obciążenie dochodzi maksymalnie do 6%. Jak zoptymalizować taką bazę? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 26 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że stworzenie indeksów (po najcześciej przeszukiwanych polach) rozwiąże sprawę, a na pewno przyspieszy wyszukiwanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No... niestety same indeks nic nie dały... rozbiłem tabele na dwie... W jednej są całe dane z wyjątkiem blob'ów, a w drugiej same bloby powiązane klucze... Wszystko śmiga...
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 03:53 |