![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 297 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pewien problem a w zasadzie chciałbym poprosić o pomoc.
Zrobilem sobie bardzo porsty sysem newsów oparty na mysql ale nie wiem jak zrobic zeby z bazy mi szczytywal np 10 newsow a reszte przedstawial w formie oddzielnych stron. Tzn zeby 1 strona wyswietlala np tylko po 10 id z bazy. Zwykły kod wyglada tak: [php:1:2cdb7ca442] <? require "./config.php"; $query = "SELECT * FROM newspl ORDER BY data_dodania ASC"; $wynik = mysql_query($query); if(mysql_num_rows($wynik)==0) { exit(); } ?>[/php:1:2cdb7ca442] [php:1:2cdb7ca442] <?php while($row = mysql_fetch_array($wynik)) { echo "<table width="98%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" align="center" bgcolor="#878057">" ."</table>" ."<table width="98%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" bgcolor="#000000">" ."<tr>" ."<td width="85%" align="left" bgcolor="#D1B04D" class="kropa1">Temat: <span class="text">" . $row['temat'] . "</span></td>" ."<td width="15%" align="center" bgcolor="#C2A345" class="windows">" . $row['data_dodania'] . "</td>" ."</tr>" ."<tr align="left" bgcolor="#E2C56D">" ."<td colspan="2" align="center" class="tekst">" . $row['opis'] . "</td>" ."</tr>" ."</table>" ."<br>"; } ?>[/php:1:2cdb7ca442] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w zapytaniu SQL wykorzystaj LIMIT
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 297 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można jakiś przykład
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cholera jasna...
Przeszukaj forum, nawet powiem Ci, że powinieneś szukać "Porcjowanie wyników" lub "Stronicowanie wyników". Rusz mózg, zamiast klawiaturę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
grrrrrrr
Znalezienie tego tematu zajęło mi 30 sekund. http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=3892&h...owane+dzielenie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ja tez znalazlem ale inny link ale ten bedzie chyba lepszy
![]() Wielkie dzięki spenalzo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Znalezienie (...) zajęło mi 30 sekund. Na neostradzie? Coś wolno Ci działa, hih...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Znalezienie (...) zajęło mi 30 sekund. Na neostradzie? Coś wolno Ci działa, hih...A bo musiałem jeszcze herbaty się napić. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra pomodzilem i cos wyszlo
![]() ![]() ![]() Obecnie kod wyglada tak jakby ktoś potrzebował (jeszcze tylko ten przeskok zrobić i będę happy) config.php - dla tych co zaczynają ![]() [php:1:2ac4a5b95a] <? $url = "localhost"; //adres bazy danych $login = ""; //nazwa użytkownika bazy danych $haslo = ""; //hasło użytkownika bazy danych $dbname = ""; //nazwa bazy danych mysql_connect($url,$login,$haslo); mysql_select_db($dbname); ?> [/php:1:2ac4a5b95a] news.php [php:1:2ac4a5b95a] <?php require "config.php"; $news_poz=2; if(!$s){ $s=0; } $query = "SELECT * FROM nazwa tabeli ORDER BY id DESC LIMIT $s, $news_poz"; $wynik = mysql_query($query); list($ile)=mysql_fetch_row(mysql_db_query(nazwa bazy danych, "SELECT count(*) FROM nazwa tabeli")); if(mysql_num_rows($wynik)==0) { exit(); } ?> [/php:1:2ac4a5b95a] [php:1:2ac4a5b95a] <?php while($row = mysql_fetch_array($wynik)) { echo "<table width="98%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" align="center" bgcolor="#878057">" ."</table>" ."<table width="98%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" bgcolor="#000000">" ."<tr>" ."<td width="85%" align="left" bgcolor="#D1B04D" class="kropa1">Temat: <span class="text">" . $row['temat'] . "</span></td>" ."<td width="15%" align="center" bgcolor="#C2A345" class="windows">" . $row['data_dodania'] . "</td>" ."</tr>" ."<tr align="left" bgcolor="#E2C56D">" ."<td colspan="2">" ."<table width="98%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">" ."<tr>" ."<td align="left" class="tekst">" . $row['opis'] . "</td>" ."</tr>" ."</table>" ."</td>" ."</tr>" ."</table>" ."<br>"; } if ($s>0) echo "<a href=home.php?s=".($s-1)." class="boczne1">Poprzednia</a> "; else echo "<span class="boczne1">Poprzednia</span> "; for($s=0; $s<$ile; $s+=$news_poz) { $z=$s/$news_poz+1; echo"<a href="home.php?s=$s" class="boczne1">$z</a> "; #to wyswietli linki w postaci 1 2 3 4 } // Tu mi Następna nie chce tybić ![]() if ($s<$ile) echo "<a href=home.php?s=".($s+1)." class="boczne1">Następna</a> "; else echo "<span class="boczne1">Następna</span> "; ?> [/php:1:2ac4a5b95a] Fajną sprawą by było jak by ktoś posiadał kod taki jak jest na phpbb z wyswietlaniem typu Poprzedni 1 2 3 (3 wyniki) ... 8 9 10 (ostatnie 3 wyniki) Następny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Fajną sprawą by było jak by ktoś posiadał kod taki jak jest na phpbb z wyswietlaniem typu Poprzedni 1 2 3 (3 wyniki) ... 8 9 10 (ostatnie 3 wyniki) Następny
Zawsze możesz zajrzeć do źródła phpbb ![]() [php:1:918bd5506d]<?php $rpp = 10; //ile naraz if ($page == "") { $page = "1"; $start = "0"; } else{ $start=$page*$rpp; $start=$start-$rpp; } ?>[/php:1:918bd5506d] Na stronie wstaw potem: [php:1:918bd5506d]<?php $rpp = 10; // ile naraz $total = $ile; // $ile to ilosc rekordów w bazie -> select count(*) $numpages = ceil($total/$rpp); echo "Strona: "; for($i=1;$i<=$numpages;$i++){ if ($i==$page) { echo"$i ";} else { echo "<a href="$PHP_SELF?page=$i">$i</a> "; } } ?>[/php:1:918bd5506d] No i sformatuj sobie cyferki według uznania :wink: -------------------- Nie ma jutra bez komputra.
|
|
|
![]()
|
|
Dlaczego mi nie chce trybic kod przy buttonie Następna
![]() [php:1:b9c94818af] // Tu mi Następna nie chce tybić coś jest źle w if () if ($s<$ile) echo "<a href=home.php?s=".($s+1)." class="boczne1">Następna</a> "; else echo "<span class="boczne1">Następna</span> "; ?>[/php:1:b9c94818af] Co tu jest nie tak ![]() |
|
|
![]()
|
|
Sorry ze jeszcze raz zapodaje ale mam pytanie jak zablokować button Następny - jest pięknie ladnie idzie do nastepnej strony ale 1 szkopol ze jak mam np 8 stron dojdzie do 8 i jeszcze raz moge przycisnac
![]() ![]() Probowalem <= ale nic nie daje ![]() Oto co teraz mam: [php:1:e82c5e1ff3] <?php $s2=$s require "./config.php"; $news_poz=10; if(!$s){ $s="0"; } $query = "SELECT * FROM newspl ORDER BY id DESC LIMIT $s, $news_poz"; $wynik = mysql_query($query); list($ile)=mysql_fetch_row(mysql_db_query(abelite, "SELECT count(*) FROM newspl")); if(mysql_num_rows($wynik)==0) { exit(); } ?>[/php:1:e82c5e1ff3] [php:1:e82c5e1ff3] <?php while($row = mysql_fetch_array($wynik)) { echo "<table width="98%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" align="center" bgcolor="#878057">" ."</table>" ."<table width="98%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" bgcolor="#000000">" ."<tr>" ."<td width="85%" align="left" bgcolor="#D1B04D" class="kropa1"> Temat: <span class="text">" . $row['temat'] . "</span></td>" ."<td width="15%" align="center" bgcolor="#C2A345" class="windows">" . $row['data_dodania'] . "</td>" ."</tr>" ."<tr align="left" bgcolor="#E2C56D">" ."<td colspan="2">" ."<table width="98%" align="center" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">" ."<tr>" ."<td align="left" class="tekst">" . $row['opis'] . "</td>" ."</tr>" ."</table>" ."</td>" ."</tr>" ."</table>" ."<br>"; } if ($s>0) echo "<a href=home.php?s=".($s-1)." class="boczne1">Poprzednia</a> "; else echo "<span class="boczne1">Poprzednia</span> "; for($s=0; $s<$ile; $s+=$news_poz) { $z=$s/$news_poz+1; echo"<a href="home.php?s=$s" class="boczne1">$z</a> "; } if ($s2<$ile) echo "<a href=home.php?s=".($s2+1)." class="boczne1">Następna</a>"; else echo "<span class="boczne1">Następna</span>"; ?>[/php:1:e82c5e1ff3] chce aby tak jak w przypadku Poprzednia przy dojsciu do 1 strony (analogidznie Następna przy dojściu do ostatniej) wylancza się button zeby nie mozna bylo na nim kliknąć - tak jest w 1 przypadku ale dlaczego tak nie ma w buttonie Następna tylko skacze o 1 strone dalej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:cb437e3a98]<?php
if ($s2<$ile-1) echo "<a href=home.php?s=".($s2+1)." class="boczne1">Następna</a>"; else echo "<span class="boczne1">Następna</span>"; ?>[/php:1:cb437e3a98] -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
wilkie dzięki działa przedtem też tak miałem i nie chciało trybić moze dlatego że nie maiłem zmiennej $s2
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:48 |