![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się dowiedzieć, czy serwer w danym czasie może sam z siebie otworzyć stronę np. w php i przerobić bazę danych za zgodą admina. Np. ustalamy serwerowi z poziomu komputera na serwer funkcję plusOne i ona będzie co godzinę nawet gdy komputer jest wyłączony i żaden użytkownik nie wchodzi na serwer. Interesuje mnie to, bo np. mamy Plemiona, czy Ogame i one w danym czasie i miejscu muszą zmienić coś, np. bitwę, wiem że można by to zrobić oczywiście już jak się wchodzi na stronę i sprawdza czas i porównuje z teraz, ale czy to nie byłby obłęd - co np. 30 sek. co chwila sprawdzać czy nie ma bitwy?
-------------------- Warsztaty - AMATORSKIE . Ale za to : PHP , JavaScript, obsługa MYSQL, CSS, no i oczywiście HTML, AJAX! I tyle...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
można, trzeba mieć dostęp do Crona
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jest on dostępny na Apache, czy to w ogóle jest inny rodzaj serwera?
-------------------- Warsztaty - AMATORSKIE . Ale za to : PHP , JavaScript, obsługa MYSQL, CSS, no i oczywiście HTML, AJAX! I tyle...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cron to osobna usługa... http://pl.wikipedia.org/wiki/Cron_(Unix)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, już co nie co wiem, ale np. puszczanie tej samej funkcji co sek. np. która będzie sprawdzała tą datę z datę z bazy danych to nie zablokuje serwera?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat na będzie co godzinę nawet gdy komputer jest wyłączony i żaden użytkownik nie wchodzi na serwer Odłącz toster od prądu i włóż grzanki, przyjdź po godzinie i zobacz, czy się zapiekły. Sory za sarkazm, ale nie mogłem się powstrzymać. -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odłącz toster od prądu i włóż grzanki, przyjdź po godzinie i zobacz, czy się zapiekły. Sory za sarkazm, ale nie mogłem się powstrzymać. A jak mam toster na baterie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A poważnie - jemu chyba chodziło o to, że np. konto lokalne (i komp z nim związany) jest wyłączony, a nie serwer ![]() Ale fakt, faktem że ujął to wieloznacznie:) Na temat: Wywoływanie zapytania co sekundę z cron'a... Dahred - musisz mieć naprawdę dobrego kompa:) Polecam jakiegoś 2x Dual Core:) -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Nie chodzi mi o mojego kompa ale o serwer hostingowy - mamy co sek. zapytanie, albo co 5 sek. szuka w bazie danych i jeżeli się trafia wywołuje inną funkcję
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy od ilości wątków i odsłon - spróbuj, sam jestem ciekawy jak Ci to pójdzie. Dotychczas z cron'a korzystałem tylko na serwerach, które w całości hostowały tylko moje WWW i jakoś to szło. Choć przyznam się, że nie używałem crona nigdy z częstotliwością 1sek.
Myślę, że tak naprawdę mało osób tutaj to robiło. Tak więc, przetestuj i sam jestem ciekawy jak to będzie z wydajnością! -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:10 |