![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzyłem prosty przykład, żeby nie zamęczać całością strony.
Przykład. Tło dla linków ustawiłem, na żółto. Tło dla elementu <li> na zielono. Problemem jest przestrzeń pod każdym z linków w IE6 (pod IE7 wyświetla sie dobrze). Myślałem najpierw, że to jest wina domyślnego margin-bottom dla <a> - niestety nie; Zainteresowałem się <li> - może padding-bottom (wszystko na to wskazywało)? Też pudło. Chodzi mi o rozwiązanie nie wymagające żadnych hacków - jak dotąd udało mi sie bez nich obejść. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja widze dwa jedno bardziej drugie mniej eleganckie
Kod /*sposób pierwszy*/ li { background: green; border:1px solid yellow; } /*sposób drugi*/ li { background: green; zoom:1; } a twój problem występuje przez zastosowanie display:bloc w elementach "a" Ten post edytował devnul 18.06.2007, 21:49:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, zoom nie załatwia problemu... border tak, ale mi sie nie podoba.
Cytat a twój problem występuje przez zastosowanie display:bloc w elementach "a" Bo inaczej nie będę mógł swobodnie nadawać margin'ów i padding'ów :/ Ten post edytował LBO 18.06.2007, 22:03:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy ja wiem?
moze w takim razie tak Kod a.menu { display:block; float:left; } li { background: green; clear:both; } marginy,paddingi nadawać mozesz - jedyna różnica to to ze elementy nie są rozciągnięte na całą szerokość |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:33 |