![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzyłem skrypt teminarz.php
Ten post edytował henio 17.06.2007, 10:03:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: Już niewazne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Ten post edytował mild 17.06.2007, 10:06:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję, ale ucina mi część skrpytu.
piszę więc tu: Tu reszta skryptu, gdyż się nie zmieścił
Wszystko jest ok poza fragmentem, gdzie ma się wyświetlić mecze określonej drużyny w określonym miesiąc w dowolnym miejscu i dowolnej kolejce. Oto ten fragment:
Powinien się wyświetlać 1 mecz a nie wyświetla się nic. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu
Kod while ($wynik && $rekord = mysqli_fetch_assoc($wynik)) A nie Kod while ($rekord = mysqli_fetch_assoc($wynik))
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Masz jakiegos PHPMyAdmina albo cos takiego? Sprawdz czy zapytanie faktycznie zwraca Ci wyniki.
W zapytaniu co to za zmienna $mysql? |
|
|
![]()
|
|
Masz jakiegos PHPMyAdmina albo cos takiego? Sprawdz czy zapytanie faktycznie zwraca Ci wyniki. W zapytaniu co to za zmienna $mysql? $mysql pochodzi z pliku baza.php
Myślę, że błąd może być nie w samym zapytaniu, ponieważ, gdy wstawiłem tam linijkę echo "ddd"; to nie wyświetla mi napisu ddd
Ten post edytował henio 17.06.2007, 11:49:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale chyba tutaj twoim celem nie jest sprawdzenie cz np i klub i miejsce == obojętne? bo tak jak jest teraz to warunek będzie spełniony jeżeli
Ten post edytował abc667 17.06.2007, 12:09:01 |
|
|
![]()
|
|
ale chyba tutaj twoim celem nie jest sprawdzenie cz np i klub i miejsce == obojętne? bo tak jak jest teraz to warunek będzie spełniony jeżeli
To sprawdza czy podałem inne dane niz dowolny klub i dowolny miesiac jesli tak to powinno wyswietlic mecze konkretnej druzyny w konkretnym miesiącu Przykładowo $klub = "Legia" $miesiac = "7" Powinno wówczas wyświetlić mecze Legii w lipcu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale skoro masz tak w formularzu
to u ciebie zawsze wyświetli cos jeśli dane zostaną wysłane. Ten post edytował abc667 17.06.2007, 14:15:28 |
|
|
![]()
|
|
Tak ale tu chodzi ze konkretny klub w KONKRETNYM MIESIĄCU
|
|
|
![]()
|
|
dalej się nie rozumiemy
if($klub) { echo 'cos'; } NIE wyświetli coś TYLKO jeśli $klub będzie === false lub będzie czymś co po rzutowaniu na bool da false więc ten warunek u ciebie jest bez sensu
jest równoważne
przy twoim formularzu |
|
|
![]()
|
|
dalej się nie rozumiemy if($klub) { echo 'cos'; } NIE wyświetli coś TYLKO jeśli $klub będzie === false lub będzie czymś co po rzutowaniu na bool da false więc ten warunek u ciebie jest bez sensu
jest równoważne
przy twoim formularzu Zmieniłem tak jak ty pokazałeś. Dalej bez zmian |
|
|
![]()
|
|
nie kazałem ci zmienić tylko pokazałem że w twoim kodzie takie warunki są bez sensu
|
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem, ale teraz gdy wybieram miesiąc sierpień to pokazują mi się tylko sierpniowe mecze, ale gdy wybieram lipiec to zarówno lipcowe i sierpniowe (Nie mam meczów z września). Kod u góry. Myślę, że wiem co może być przyczyną. Zamieniłem miejscami: gospodarz LIKE \"%".$klub."%\" OR gosc LIKE \"%".$klub."%\" z substr(data, 7, 1)='".$miesiac."' I wyświetla się odwrotnie Ten post edytował henio 18.06.2007, 16:35:07 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To fragment kodu. Gdy wybieram np. kolejke 3 i klub BOT GKS to wyświetlają się mecze z 1 i 3 kolejki. Gdy wybieram kolejke 23 (nie ma takiej w bazie danych) to wyświetla się również 1 i 3. Nie mam pojęcia co jest źle./ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AND jest silniejsze niż OR i twoje zapytanie pobiera wiersze, w których kolejka jest równa $kolejka i gospodarz jest równy $klub oraz wiersze w których gosc jest równy $klub
musisz ująć "gospodarz LIKE ... OR gosc LIKE ..." w nawias |
|
|
![]()
|
|
AND jest silniejsze niż OR i twoje zapytanie pobiera wiersze, w których kolejka jest równa $kolejka i gospodarz jest równy $klub oraz wiersze w których gosc jest równy $klub musisz ująć "gospodarz LIKE ... OR gosc LIKE ..." w nawias Wielkie dzięki. Teraz już działa jak należy. Zastanawiam się jeszcze jak zrobić aby co kolejke (8 meczów) był odstęp. W bazie danych mam kolumne kolejka, gdzie wstawiam np 1. Chciałbym zrobić aby co kolejke był nagłówek typu 1 kolejka. Chodzi mi o pomysł jak to zrobić. |
|
|
![]()
|
|
przecież napisałem wcześniej z tym nawiasem?
co do odstępu sprawdzasz czy kolejka jest inna niż poprzednia kolejka, jesli tak to robisz odstęp jeżeli nie to nic zapisujesz kolejkę |
|
|
![]()
|
|
przecież napisałem wcześniej z tym nawiasem? co do odstępu sprawdzasz czy kolejka jest inna niż poprzednia kolejka, jesli tak to robisz odstęp jeżeli nie to nic zapisujesz kolejkę Dzięki za pomysł. Dzisiaj go użyłem i działa jak należy. Napisałem wyżej, że jest OK. Tak myśląc zacząłem uzupełniać mój terminarz i gdy doszedłem do miesiąca Października (u mnie w formularzu nazywa się Pazdziernik 2006) nie wyświetają mi się rekordy z tegoż miesiąca. Fragmenty kodu:
W przypadku miesięcy: Lipiec 2006, Sierpień 2006 i Wrzesień 2006 wszystko jest okey |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.09.2025 - 19:18 |