Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jaki system Was najbardziej kręci?
Jabol
post 13.06.2007, 13:09:56
Post #1

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,
tym razem takie pytanie nie związane może z jakimś konkretnym problemem, ale wydaje mi się ciekawe. Mianowicie: jaki system najbardziej Was kręci i dlaczego?

Osobiście na codzień używam linuxa, bo jest fajny i mi z nim wygodnie. Ale w sumie Linux to też taki system dość desktopowy i bez historii. Poza tym jest jakiś taki bałaganiarski (jądro głównie, ale nie tylko). Oprócz tego Linux to system który zaledwie spełnia standarty POSIX.

Dużo bardziej kręci mnie np. FreeBSD. Systemy BSD powstały dobre 10 lat przed linuxami, mniej więcej 5 lat przed pierwszymi dosami. To jest taki dużo bardziej prawdziwy UNIX niż Linux.

Ale to jeszcze nie koniec. Ostatnio pozwoliłem sobie wysłać Solarisa! To jest dopiero system! Tzn. może nie jest aż tak świetny do codziennego użytku, ale posiada genialną historię! Wyrosły z Sys v. IV, tworzonego jeszcze przy współpracy z AT&T (kto zna UNIXa zna tą nazwę). System ma swoje początki w początkach lat 80', czyli pamięta jeszcze "tamte" czasy.

A Win mnie w ogóle nie rusza... Jak z Wami? Zauważam, że wielu kręci linux. Dziwi mnie to troszkę, ale może dlatego, że dla mnie to codzienność.

Pozdr
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Wykrywacz
post 13.06.2007, 13:20:11
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

-----

Ja tam lubi Windowsa.

edit. Rozwinę:
Bo jest jak prawie jak z reklamy, stabilny jeśli chcesz, prosty jeśli czegoś potrzebujesz.
Ja narazie tylko Ubuntu mi się z linuchów podoba, czemu bo jest prawie tak prosty jak winda

a pozatym to chyba powinno iść na Hyde Park

btw. zależy też o jaki system pytasz.
ja np. bardzo lubie Cyberpunka

Ten post edytował Wykrywacz 13.06.2007, 13:22:16
+Quote Post
Diwi
post 13.06.2007, 13:32:20
Post #3

-----

Mac OS X którego będę miał pod koniec czerwca winksmiley.jpg

Pozdrawiam
+Quote Post
Jabol
post 13.06.2007, 14:34:49
Post #4

-----

Cytat(Diwi @ 13.06.2007, 14:32:20 ) *
Mac OS X którego będę miał pod koniec czerwca winksmiley.jpg

Pozdrawiam
Jestem ciekaw co oni mają na myśli pisząć, "the most advanced operating system in the world". Swoją drogą Sun pisze to samo o Solarisie ;P. Ale rzeczywiści, Mac OS to też ciekawa rzecz. Z tym, że jeżeli Mac OS, to tylko na PPC.
+Quote Post
LonelyKnight
post 13.06.2007, 14:41:44
Post #5

-----

Solarisa nigdy nie używałem ale byłem kiedyś na ciekawej prezentacji tego systemu organizowanej przez SUN'a i powiem, że naprawdę spodobał mi się ten system. Niektóre rozwiązania jakie w nim stosują są bardzo ciekawe. Poza tym to, że używają tego systemu np. na Międzynarodowej St. Kosmicznej też daje do myślenia. Dostałem openSolarisa i może niedługo się nim pobawię.

--------------------
Good programming is 99% sweat and 1% coffee.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot...
+Quote Post
kszychu
post 13.06.2007, 14:42:22
Post #6

-----

Jabol, na czym Ci bardziej zależy, na systemie czy na historii i "prestiżu"? Co z tego, że freeBSD ma starszą dłuższą historię niż linux, skoro korzysta z tych samych programów (x.org, kde, gnome, itp.). Poza tym, to "najmniej uznany" system z rodziny BSD, więc jeśli chodzi Ci o renomę to zainteresuj się openBSD lub netBSD.
Wytłumacz mi co oznacza stwierdzenie, że linux jest desktopowy. I który linux? Ubuntu czy może slack?
Bez historii?... Opowiedzieć Ci historię linuksa? Powiem w skrócie, że wywodzi się on od MINIXa i został stworzony w 1991 r. przez Linusa Torvaldsa.
Systemy Free/Open/NETBSD powstały trochę później niż linux, bo w 1993 r.
Dla formalności powiem jeszce, że DOS powstał w roku 1980.
Generalnie wszystkie powyższe systemy, poza ostatnim wywodzą się z jednego pnia.

A co mnie kręci? Trudne pytanie. Systemy operacyjne traktuję jako środowiska pracy. Jednakowo pracuje mi się na linuksie co na windowsie. Codziennym widokiem jest też tryb tekstowy konsoli. Wygoda to kwestia względna. Lata Windowsa zrobiły swoje na tyle, że mój desktopowy linux (Ubuntu z Gnomem) wyglądem przypomina Win xp, takie przyzwyczajenie.

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
Turgon
post 13.06.2007, 15:07:33
Post #7

-----

Hmm... Mnie kręci stabilność i indywidualizm tongue.gif Dlatego wybrałem Kubuntu biggrin.gif

--------------------
Jah Music Is On My Mind !
+Quote Post
NuLL
post 13.06.2007, 15:20:01
Post #8

-----

Cytat
Mac OS, to tylko na PPC

Tylko Mac. PPC to przeszlosc.

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
Diwi
post 13.06.2007, 15:32:32
Post #9

-----

Mac OS na PPC - zgadzam się smile.gif, ale Mac OS X - już nie tylko smile.gif

Pozdrawiam
+Quote Post
Ociu
post 13.06.2007, 15:36:09
Post #10

Grupa: Moderatorzy

Cytat(kszychu @ 13.06.2007, 15:42:22 ) *
Systemy Free/Open/NETBSD powstały trochę później niż linux, bo w 1993 r.

No nie wiem. bsd nie było dostępne w '91 ponieważ miało problemy prawne. Natomiast jądro bsd powstało dużo wcześniej.
+Quote Post
Jabol
post 13.06.2007, 16:35:16
Post #11

-----

Co używam a czym lubie się pobawić to dwie różne rzeczy. Po prostu jak uruchamiam Solarisa, czy FreeBSD to czuję głębokie zkorzenienie w wieloletniej tradycji. Jak włączam Linuksa, to po prostu zaczynam pracę. Może to kwiestia przyzwyczajenia. W sumie Linux to wynik pracy wielu ludzi, tysiące poprawek od wielu tysięcy ludzi. Ale jakoś te bardziej scentralizowanie rozwijane powyższe jądra są dla mnie ciekawsze.
Jak porównałem kilka dystrybucji Linuxa to po prostu jest to dla mnie jeden wielki skrypt. Dlatego może ma u mniejsze wyobrażenie..
A to, że Linux jest desktopowy to to, że ma defaultowo Framebuffer. Jak uruchamiam FreeBSD to mam zwykły defaultowy tryb tekstowy 25x80 i tyle (i na dodatek zwykłe sh, a nie żadne cuda w postaci bash). To może nie zaleta, ale ma taki fajny feeling.
W sumie to lubie te systemy dlatego, że w czystej postaci mają taki feeling filmów hakerskich sprzed lat winksmiley.jpg.

Swoją drogą: http://www.levenez.com/unix/
+Quote Post
mls
post 14.06.2007, 11:33:23
Post #12

-----

Mac OS X - mimo ponad 10-ciu lat z Microsoftowym Windowsem (a wcześniej i DOSem), nie zamienię systemu na inny... Dopiero na maku widzę, jak prosto i intuicyjnie można wszystko zrobić...

--------------------
+Quote Post
sztosz
post 14.06.2007, 21:58:57
Post #13

-----

Mnie kręci Winda, dlaczego? Bo nie ma przede mną tajemnic i mogę sobie do woli buszować, wyczyniać cuda z bibliotekami, interfejsem etc... cały czas wiedząc dokładnie co robię. Dlatego też, że to najprostszy, najstabilniejszy i najefektywniejszy system, w rękach takiego psuja jak ja winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
Jabol
post 15.06.2007, 05:24:50
Post #14

-----

Cytat(sztosz @ 14.06.2007, 22:58:57 ) *
Mnie kręci Winda, dlaczego? Bo nie ma przede mną tajemnic i mogę sobie do woli buszować, wyczyniać cuda z bibliotekami, interfejsem etc... cały czas wiedząc dokładnie co robię. Dlatego też, że to najprostszy, najstabilniejszy i najefektywniejszy system, w rękach takiego psuja jak ja winksmiley.jpg

No to masz fajnie winksmiley.jpg. Ja nawet nie wiem gdzie są trzymane "skrypty startowe" Windy. A co do stabilności, to może masz akurat taki sposób użytkowania, u mnie jest na odwrót winksmiley.jpg. Może dlatego, że się przyzwyczaiłem, że wszystko można zrobić, a jak nie można to tylko dlatego, że jeszcze nie wiem jak.
+Quote Post
Moli
post 15.06.2007, 08:01:36
Post #15

-----

Ja używam Win XP, przez jakiś czas używałem Ubuntu, ale jakoś win xp mi przypadł do gustu i tak zostało smile.gif
+Quote Post
sztosz
post 15.06.2007, 09:44:53
Post #16

-----

Cytat(Jabol @ 15.06.2007, 06:24:50 ) *
No to masz fajnie winksmiley.jpg. A co do stabilności, to może masz akurat taki sposób użytkowania, u mnie jest na odwrót winksmiley.jpg.

Powiem Ci że gdybym zaczynał od Linuxa, to zapewne bym Windowsa u kolegów etc. jedynie oglądał. A co do skryptów startowych etc... to w Windowsie jest trochę inna filozofia, jeżeli chodzi o sterowniki etc... to szukaj w Sprzęt -> Menadżer Urządzeń. Swego czasu tak powyłączałem/powycinałem różne rzeczy że system śmiga jak szalony, ale służy tylko i wyłącznie do grania, bo się potrafi wywalić z BSOD'em biggrin.gif

--------------------
+Quote Post
Jabol
post 15.06.2007, 11:53:27
Post #17

-----

Co to jest BSOD?
+Quote Post
dr_bonzo
post 15.06.2007, 12:02:55
Post #18

-----

Jabol: linuxowski kernel panic biggrin.gif

A ja, do programowania wole linuxa (konsola, darmowy soft, wiele workspacow, latwiej to to zbackupowac (wszystko to pliki tekstowe, zadnych rejestrow))
Windy uzywam bo musze (polibuda zmusza smile.gif) choc musze przyznac ze od czasow XP windows jest stabilny (w rekach dobrego usera) dochodzilo do tego ze linux czesciej mi sie wieszal (przez CD) niz winda smile.gif

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
kszychu
post 15.06.2007, 12:47:37
Post #19

-----

Cytat(Jabol @ 15.06.2007, 12:53:27 ) *
Co to jest BSOD?

Blue Screen Of Death
Ale również zgodzę się z opinią, że Win Xp jest dość stabilnym systemem, a BSOD widywałem wyłącznie podczas awarii sprzętu.

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
artur81
post 15.06.2007, 14:20:26
Post #20

Ostrzeżenie: (10%)
X----

ja natomiast działam tylko na XP.
Probóbowałem kiedyś Ubuntu i linuksa od Novella, ten drugi wyłożył się dwukrotnie wg mnie bez żadnych podstaw. Jednego dnia działał drugiego "kernel panic".
Przyznam się że się ni w ząb się na linuksie nie znam, i dla mnie jako początkuącego, był to wystarczający powód by nie wracać do tej dystrubucji.
Nie wiem jak inne, ale po takich atrakcjach nie prędko znów jakąś zainstaluję.

--------------------
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:06