![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Czy da się odczytać rozmiar obrazka znajdującego się na dysku? [Służyć mi to ma do uploadu] Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 2 Dołączył: 9.05.2007 Skąd: INTERNET Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na dysku?? Chodzi Ci o dysk serwera to
function.getimagesize A jak jest na lokalnym u użytkownika to najpierw zassać a potem sprawdzić jak wyżej |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na dysku?? Chodzi Ci o dysk serwera to yy, na dysku twardym.
function.getimagesize A jak jest na lokalnym u użytkownika to najpierw zassać a potem sprawdzić jak wyżej Czy to ostateczność? Nie chcę tracić czasu na pobieranie obrazka na serwer bo może się okazać, że zaraz będzie usunięty bo nie spełni warunków. Chcę bezpośrednio pobrać rozmiar obrazka z dysku twardego. Czy jest to możliwe? |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie da się.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 2 Dołączył: 9.05.2007 Skąd: INTERNET Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretyzując mógłbyś:
1. Wczytać obrazek na jakąś niewidoczną formę po załadowaniu go przez użytkownika (jakimś onclickiem) 2. Zmierzyć go funkcjami Javascript 3. Przesłać te dane automatycznie do serwera (lub sprawdzić po stronie klienta - ale to jest zawodne) i odebrać (AJAX-em?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ) Może da się to zrobić, ale to i tak bez większego sensu, bo jak chcesz mieć pewność to i tak musisz zrobić sprawdzanie po stronie serwera. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza (nie koniecznie działająca) opcja:
W formularzach, $_FILES -> dla inputów oznaczonych type="file".
(ale nie jestem pewny) Druga (Na pewno działająca) funkcja: 1. Wrzucasz obrazek na serwer. 2. Sprawdzasz jego parametry. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:24 |