![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 2 Dołączył: 13.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nastepujacy problem i nie wiem jak go rozwiazac.
Po nacisnieciu w html'u przycisku przekazywane sa zmienne post do pliku funkcje.php. $_post zawiera w sobie nazwe "ulotka1" i chce zeby w php porowynywalo to do $zmienna. Jezeli jest taka sama to zeby wykonywala sie "akceptacja" jezeli falsz to "nie poprawna". Niestety caly czas wyskakuje mi nie poprawna. Macie moze jakis pomysł? albo porade co zle tu zrobilem ? dzieki za odp. Pozdrawiam Ten post edytował piotrekk 5.06.2007, 15:04:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nastepujacy problem i nie wiem jak go rozwiazac.
Po nacisnieciu w html'u przycisku przekazywane sa zmienne post do pliku funkcje.php. $_post zawiera w sobie nazwe "ulotka1" i chce zeby w php porowynywalo to do $zmienna. Jezeli jest taka sama to zeby wykonywala sie "akceptacja" jezeli falsz to "nie poprawna". Niestety caly czas wyskakuje mi nie poprawna. Macie moze jakis pomysł? albo porade co zle tu zrobilem ? dzieki za odp. Pozdrawiam Oczywiście, że odbierając tak post otrzymasz wartość 'submit' (czyli warunek nie będzie spełniony).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Porównywanie stringów:
http://pl2.php.net/manual/en/function.strcmp.php http://pl2.php.net/manual/en/function.strncmp.php Łukasz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze: co on ma przekazac, skoro nic tu nie ma.
Zrob tak: Kod <html> <center> <form action="funkcje.php" method="post"> Zmienna:<input type="text" name="ulotka1"><br> <input type="submit" value="porownaj"> </form> </center> </html> Kod <? $zmienna="ulotka1"; $zmienna_porownywana=$_POST['ulotka1']; if(isset($zmienna_porownywana)){ if($zmienna_porownywana == $zmienna){ echo "Sukces!!"; } else{ echo "Sukcesu nie ma"; } } else{ echo "sukcesu nie ma"; } ?> I co to niby takie trudne!!! Przecierz to podstawy. Ale sie nie przejmuj. Pozdrowienia. Eron |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_post zawiera w sobie nazwe "ulotka1" i chce zeby w php porowynywalo to do $zmienna. Jezeli jest taka sama to zeby wykonywala sie "akceptacja" jezeli falsz to "nie poprawna". Albo ja źle zrozumiałem to zdanie, albo Wy, albo założyciel tematu źle wyjaśnił swój problem. Wasze rady dotyczą WARTOŚCI $_POST, a nie nazwy samej zmiennej. @Eron - a jednak jest i to dużo. Ten post edytował uli 5.06.2007, 15:59:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo ja źle zrozumiałem to zdanie, albo Wy, albo założyciel tematu źle wyjaśnił swój problem. Wasze rady dotyczą WARTOŚCI $_POST, a nie nazwy samej zmiennej. @Eron - a jednak jest i to dużo. Jeżeli tak jest, to kod może wyglądać tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 2 Dołączył: 13.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozliwe ze zle sformułowalem pytanie, ale chodzilo mi o to co opisal Darti.
thx all |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:39 |