|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%)
|
Zdziwiłem się ale nie mogę przekazać identyfikatora wyniku,
zwracanego przez mysqli_query do następnej klasy. Pomyślałem że w takim razie skoro nie mogę przekazać, to wyślę treść zapytania do następnej klasy i tam je wykonam. Ten pomysł też padł bo muszę przecież wykorzystać jakoś identyfikator połączenia który jest definiowany w klasie nadrzędnej. Pytanie jak przekazać resource id do klasy operującej na wyniku zapytania. Co ciekawsze problem pojawił się kiedy chciałem skorzystać z mysqli_affected_rows() natomiast w pozostałych przypadkach jak pobieranie kolejnych wierszy z wyniku wszystko jest ok. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%)
|
Hmm identyfikator połączenia możliwe że się da,
ja nie mogę przekazać identyfikatora wyniku zwróconego przez zapytanie. Kod zaraz pokarze tylko się obudzę. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Fragment klasy MySQLResult
Exception 2: E_WARNING File: D:\WWW\bp\includes\class\class_mysql_result.php Line: 23 Error: mysqli_affected_rows() expects parameter 1 to be mysqli, boolean given Ten post edytował orglee 2.06.2007, 11:11:27 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Zobacz co się kryje pod zmienną sql_result... Skoro zwraca boola to z manuala można wywnioskować, że:
1. Jeżeli fałsz, to zapytanie niepoprawne. 2. Jeżeli prawda, to zapytanie wykonało się. Uchwyt do wyniku jest zwracany przy zapytaniach SELECT, SHOW, DESCRIBE i EXPLAIN. |
|
|
|
|
|
|
|
Tak znam manual ( trochę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) )
Zapytanie: UPDATE session SET sess_last_update=CURRENT_TIMESTAMP(), sess_value='' WHERE sess_id='2191cce17c1148485c3b1aeee690cb9a'boolean Dobrze się wykonuje przez klienta baz danych a przez mysqli_query() zwraca true i nie mogę pobrać ilości rekordów na których ono zadziałało, bo dostaje komunikat taki jak powyżej. mysqli_affected_rows() expects parameter 1 to be mysqli, boolean given Wywołuję tą metodę w klasie Session.
Ten post edytował orglee 2.06.2007, 14:31:05 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Do mysqli_affected_rows" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual podajesz jako argument uchwyt do połączenia, który zwraca funkcja mysqli_connect" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual().
|
|
|
|
|
|
|
|
O rany ale ze mnie oferma (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Dzięki i przepraszam za zaśmiecanie forum kretyńskimi tematami. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 10:51 |