![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
zrobiłem skrypt logowania który odwołuje się do bazy danch sql(działa) zrobiłem skrypt który wyświtla dane z tabeli sql w formie tabelki na stronie(działa) zrobiłe też skrypt z formularzem , gdzie jest lista rozwijalna i 3 pola radio jednak skrypt wyświetlania danych z bazy sql jest statyczny(to znaczy wyświetla mi dane z bazy kóre mu zapodam ręcznie w kodzie) jak zrobić tak aby: to użytkownik decydował co ma być wyświetlone z bazy poprzez właśnie ten formularz? np. wybiera w skrypcie pole 'sklep' , potem zanacza pole radio 'Warszawa' i po naciśnieciu przycisku szukaj powinna pojawić się strona z tym skrptem gdzie jest wyświtlana tabelka z bazy danych z danymi których zażadał użytkownik nie wiem skąd i jak skrypt do wyświtlania danych z tabeli sql , ma pobierać informację z formularza dzięki ogromne za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz stworzyć zapytanie do bazy za pomocą klauzuli WHERE i wartości pobieranych z formularza.
Najprostsze zapytanie:
Zapytanie tworzysz w zależności od tego jakie dane przyjdą z formularza no i w jakim formacie trzymasz dane w tabeli. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jak popbrać dane z formularza który jest w innym skrypcie(stronie) i ma nazwę np. form1.php do tego kóry odpowiedzialny jest za wyświtlenie danych z bazy i ma nazwę wysbaz.php
to co podałeś mogę zapodać na stałe , ale jak zrobić aby te dane były zmienne w zależności od dancyh wybranych w formularzu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jak popbrać dane z formularza który jest w innym skrypcie(stronie) i ma nazwę np. form1.php do tego kóry odpowiedzialny jest za wyświtlenie danych z bazy i ma nazwę wysbaz.php to co podałeś mogę zapodać na stałe , ale jak zrobić aby te dane były zmienne w zależności od dancyh wybranych w formularzu No chwila .. przecież napisałeś, że zrobiłeś logowanie czyli pobierasz dane z formularza ( login i hasło zakładam ) i na ich podstawie sprawdzasz czy użytkownik istnieje .. W przypadku szukania robisz to samo. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
masz rację ,
jednka formularz logowania robiłem z pomocą książki , formularz do logowania działa tak że po wpisanu w pole login i hasło , jest sprawdzana wartość z bazą danych i jeśli poprawana to przekierowuje mnie na jakąś stronę którą zapodałem z skrypcie. A tu jak? przepraszam jesli moje pytania są głupie , PS. zaczynam powoli kapować z formularza powinienem przesłać zmienne do pliku gdzie mam skrypt wyświtlający baze dancyh w formularzu powinienim umieścić chyba coś takiego <form action="wysbaz.php" method="GET"> a w pliku wysbaz.php powinienm przypisać te zmienne z formularza , zamiast tych które wpisuje ręcznie tak? kurcze nie wychodzim mi z formularza przesyłam dane do skryptu wywołująca bazę tak: <form action = "baza.php" method = "GET"> potem kilka pół z listy rozwijalnej <option value="f1">gazety</option> <option value="f1">książki</option> <option value="f1">papierosy</option> a w tym skrypcie baza.php mam taki warunek gdzie te zmienne chcę umieścić $query = "SELECT * FROM neo WHERE rodzaj = tutaj ma pojawić się zmienna z formularza"; $result = mysql_query($query) i kurcze nie wychodzi mi jak to zrobić Ten post edytował kozioł 25.05.2007, 13:27:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z formularza musisz przeslac getem albo postem dane do jakiejs strony nastepnej (chyba ze to ma byc ta sama to nie podajesz nic). Na tej stronie odbierasz dane i przypisujesz kazde pole do zmiennej (zalezy jakie pola masz) jezeli wyboru to wstaw je w jeden action i oznacz pole1, pole2, pole3 - wtedy tylko do zmiennej przypisujesz nazwe akcji i wypisujac $_GET[zmienna] w zapytaniu otrzymasz wybor z poprzedniej strony ktory bedzie wyciagany albo zapisywany do bazy - w zaleznosci co chcesz robic.
No chyba ze cos pokrecilem ;p |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Metodę formularza zmień na POST a pózniej przechwytuj w drugim pliku tak:
$_POST['nazwa_zmiennej_z_formularza']. $_POST to taka tablica (array), w której siedzą właśnie zmienne i wartości z formularzy wysłanych tą metodą. W pliku baza.php dopisz sobie na dole print_r($_POST) i pooglądaj to co wyświetli ![]() -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie tak jak mówisz.
Zamiast X podstawiasz metodę wysyłania. Ta metoda to: GET - wysyła dane w pasku adresu POST - wysyła dane ukryte Następnie w innym skrypcie odnosisz się do tego tak: $_GET['Nazwa_pola_formularza'] $_POST['Nazwa_pola_formularza'] A teraz troszke do twojego skryptu:
To tak w skrócie. A i jeszcze jedno pamiętaj aby robić to tak: te informacje powinny ci pomóc Ten post edytował www0_0 25.05.2007, 14:50:57 |
|
|
![]()
|
|
dzięki ogromne :-)))
zadziałało teraz chcę dodać do formularza jedno pole radio , a wnim aby wyświtlić wszystkie rekody z bazy np. w bazie kolumna prenumerata (tam mogą być dwa rodzaje wartości , 'tak','nie' ,albo puste) i teraz próbowałem w formularzu do pola przypisać np. vartośc 'not null' , aby skrypt pokazał mi wszystkie które mają jakąś wartość , a w skrypcie dopisać tą zmienną do wiersza WHERE pole w bazie = $_zmienna z formularza z poleceniem SQL jednak nic z tego nie wychodzi pewnie źle kombinuję |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz chcę dodać do formularza jedno pole radio , a wnim aby wyświtlić wszystkie rekody z bazy A czekaj w ogóle tego nie czaje:) Pole radio to opcja do jednokrotnego zaznaczenia, to jak chcesz wyświetlić w nim wszystkie rekordy?? Tam możesz dać jedynie opcje tak lub nie. Poza tym miło by było gdybyś pokazał to co zrobiłeś do tej pory, łatwiej było by nam zrozumieć, znaleźć błędy, i mieli byśmy jakieś odniesienie. A poza tym spróbuj napisać jeszcze raz to o co ci chodzi ale powoli i z logiką , tak abyśmy i my zrozumieli twój tok myślenia:) |
|
|
![]()
|
|
więc tak
to plik baza1.php
a to plik formularz1.php
------------------------- do PHP są odpowiednie znaczniki BBCode tym razem poprawiłem ale pamiętaj i stosuj sie do tego na przyszłość ~Cienki1980 |
|
|
![]()
|
|
mogę ci tylko takie częściowe rozwiązanie podać na jakie wpadłem:)
Było pisane na szybko, tak więc też mogą znaleźć się błędy:) Ale może ci to jakoś pomoże, do póki ktoś mądrzejszy nie podaj jak to powinno się robić:) Mój zasób wiedzy jest tu niestety ograniczony:)
Aha używaj tagów bbcode:) wtedy lepiej przegląda się posty:) |
|
|
![]()
|
|
kurcze trochę to zwiłe ,
myslałem że będzie prościej z zapytaniem z formularza , wiem jak wyświetlic pola puste w formularzy wystarczy nie podawać żadnej wartości , czyli value="" ale nie mam pojęcia jak wyświtlić nie puste i wszystkie z bazy pozdro kurcze nie mogę sobie z tym poradzić |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:37 |