![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłby mi ktoś napisać jak działa funkcje explode w wypadku podania ujemnego limitu, bo dla przypadku
Dla przypadku: $l = "Pon|Wto|Sro|Czw|Pt"; print_r(explode("|",$l, -2)) wynik wynosi: Array ( [0] => Pon [1] => Wto|Sro|Czw|Pt ) a ja myślałam że powinno być tak: Array ( [0] => Pon [1] => Wto [2] => Sro|Czw|Pt ) Chciałabym widzieć dalczego wynikiem działania tej funkcji jest pierwszy przypadek. Myślałam że to działa tak, że od ilość słów (bez separatorów) w łańcuchu odejmujemy limit (-2) a resztę wyświetlamy ale chyba źle myslałam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Powiedziałbym Ci, ale mam bana na google, a tak serio, chłopie czy tak trudno wpisać najpierw w parametrze -1, potem -2 itd, zaraz będziesz wiedział z czym to się je.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-1: Array ( [0] => one [1] => two [2] => three [3] => four )
-2: Array ( [0] => one [1] => two|three|four ) -3: Array ( [0] => one [1] => two|three|four ) I co? ![]() Facet ma rację ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mnie działa jak opisano w manualu:
Cytat If the limit parameter is negative, all components except the last -limit are returned. This feature was added in PHP 5.1.0.
Cytat -1: Array ( [0] => one [1] => two [2] => three ) -2: Array ( [0] => one [1] => two ) Jaką wersje PHP macie? Może tu tkwi problem? -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie ma racji. Wyniki podane przez ~magol są dla parametru dodatniego.
Przy podaniu parametru dodatniego otrzymamy tablice z tyloma indexami ile wynosi wartość parametru. Przy podaniu wartości ujemnej zostanie stworzona tablica bez X ostatnich indexów podanych w parametrze. Jasne? Ten post edytował webdicepl 20.05.2007, 20:50:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 20:09 |