![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opiszę problem przykładem :
klasa obsługi dla bazy danych wykonuje zapytanie które zwraca błąd, ale klasa obsługi wyniku zapytania do bazy musi odpowiednio zareagować na ten błąd po czym w elegancki sposób przekazać informację o błedzie do klasy modelu lub akcji (który też podejmie odpowiednią akcję na błąd). Jak mogę w ładny i zgrabny sposób sprawdzać wyniki operacji ( jesli ma być zwrócone true / false to nie jest problem ) ? Problem polega na tym że wynik operacji musi przjść przez klika klas i za każdym razem każda kolejna klasa oczekuje innego typu danych. pzdr |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj sie klasa Exception...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok ... same wyjątki są dla mnie zrozumiałe choć nie używam ich często, moje obecne utrapienie polega na stworzeniu ładnej obsługi / kontroli błędów bez wykorzystania wyjątków (mowa o php4).
Kiedyś pisząc aplikację napisałem to tak że każda funkcja / metoda zwracała tablicę z dwoma elementami - wyniki operacji jako pierwszy element tablicy, a jako drugi element resource do zasobów lub tablica z rekordami...na dłuższą metę stawało się to uciążliwe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował jastu 7.05.2007, 09:59:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat moje obecne utrapienie polega na stworzeniu ładnej obsługi / kontroli błędów bez wykorzystania wyjątków (mowa o php4) Sie nie da. Cytat Kiedyś pisząc aplikację napisałem to tak że każda funkcja / metoda zwracała tablicę z dwoma elementami - wyniki operacji jako pierwszy element tablicy, a jako drugi element resource do zasobów lub tablica z rekordami...na dłuższą metę stawało się to uciążliwe Uzyj PHP 5 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:11 |