![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbując zrealizować prosty szablon natknąłem się na problem (który już kiedyś 'olałem' stosując różne tricki ale teraz jest to nie możliwe). Na końcu tego posta wkleiłem kod html i css.
Zacznijmy od tego co chcę osiągnąć: Porządany efekt W elemencie blokowym header mam dwa bloki, które powinny przylegać do siebie bokami, a całość powinna być objęta tym headerem. Jeśli użyję pływania to oba te bloki wypływają poza header. Nie mogę zastosować overflow:auto; ponieważ pod ff rozjeżdża się rozwijane menu. Rozwiązaniem mogłoby być dodanie do header height: 30px; ale nie chcę ustawiać wysokości na stałe. Możecie mnie jakoś nakierować?
EDIT: Znalazłem przyczynę. Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje. Może mi to ktoś wytłumaczyć? To jest to czego oczekuję
Po dodaniu szerokości wszystko się sypie. Macie jakieś pomysły? Ten post edytował Jarod 6.05.2007, 19:11:27 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
floatujesz divy, ostatni tez musi miec float:left.
Po wszystkim trzeba dac clear:both, albo uzyc innej metody. Ale ta jest najporstsza.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
floatujesz divy, ostatni tez musi miec float:left. Niekoniecznie bo w puste miejsce powinien wskoczyć kolejny element. Ale też tak zrobiłem. Po wszystkim trzeba dac clear:both, albo uzyc innej metody. Ale ta jest najporstsza.
No właśnie wstawianie tego <br/> jest mało eleganckie. Zmusiłem blok header do pływania w lewo, ale każdy następny element (kontener, stopka) też muszą pływać. Dla mnie to jest trochę dziwne. Bo jak raz użyjesz pływania to trzeba już cały czas. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zmusiłem blok header do pływania w lewo, ale każdy następny element (kontener, stopka) też muszą pływać. Dla mnie to jest trochę dziwne. Bo jak raz użyjesz pływania to trzeba już cały czas. Nie wiem czy do końca rozumiesz to co napisałeś ![]() Używając float definiujesz czy element ma być otaczany z lewej, prawej strony. Aby "wyskoczyć" z otaczania musisz zdefiniować nowy akapit, co robisz poprzez clear:both. (albo inaczej: link) Jeśli masz ustawione float dla jakiegoś elementu, nie determinuje to definiowania float dla każdego następnego. Kod div#head, div#content, div#foot { width:600px; } div.col { width:200px; float:left; } br.clr { clear:both; } -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Może źle się wyraziłem.
Wklej do przeglądarki ten kod:
Dwa sposoby rozwiązania problemu, który przedstawiłem wcześniej. Zastosowanie
które moim zdaniem jest małe estetyczne. Lub zamiana
Ten post edytował Jarod 6.05.2007, 22:13:44 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
No dobra, odpaliłem ten kod i wygląda ok, bez dodawania czegokolwiek, więc w czym problem ?
![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
(...)bez dodawania czegokolwiek, więc w czym problem ? ![]() hehe.. w tym, że jak z:
usunie float: left; to nie jest dobrze. W ff i Operze ma być tak jak pokazuje badzIEwie.. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Kod:
Float użyty tylko do stworzenia trzech kolumn. Brak <br> z clearem. Test na ie 6.0, 7.0, ff, opera. Wszędzie wygląda tak samo - dobrze. ![]() Jak chcesz to mogę Ci screeny pokazać ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Zgadza się ale łądujesz <br/>. A ten znacznik jest raczej do odzielania tekstu a nie elementów blokowych. Do tego zmierzam. Czyli aby ominąć <br/> trzeba dodać tego float'a
![]() Podeślij screen'a bo chyba coś kręcisz ![]() Ten post edytował Jarod 6.05.2007, 23:00:03 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
------ |
|
|
![]()
|
|
Jesuuu ![]() Wsadziłem w diva br, żeby go rozszerzyć. Tyle, to żaden zabieg. Tu masz racje, pomyliłem się z tym br. Tu masz moje screeny: IE FF i Opera A tu cały kod użyty w powyższym teście, żeby nie było nie domówień.
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Dwie pierwsze linijki niech wyglądają tak:
------ |
|
|
![]()
|
|
@revyag: z tym overflow to też wpadłem ale nie może tak być (pisałem w pierwszym poście), ponieważ jak wstawię rozwijane menu to pod ff i operą się chrzani.
Wstaw sobie w tego diva, gdzie pisze tekst1 taki kod: i dodaj dla tego menu arkusz ze stylem:
i podziwiaj jak overflow wszystko psuje.... Działa tylko pod IE. Bez overflowpod każdą ale nie mam tego odstępu o który tak walczyliśmy;) -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:35 |