![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem. Za pomocą jednego przycisku "submit" chciałbym wysłać dwa różne rekordy do dwóch różnych tabel. Niestety bez skutku. Mam taki kod: <code> if($rodzaj and $data and $lpp_n and $id_drukarki and $nazwa and $ilosc and $lpw_c ) { // tutaj łączę się z bazą danych ;p // no a tutaj dodaję rekord do bazy $ins = @mysql_query("INSERT INTO przeglad_naprawa SET rodzaj='$rodzaj', data='$data', lpp_n='$lpp_n', id_drukarki='$id_drukarki'"); $ins = @mysql_query("INSERT INTO wykonana_czynnosc SET nazwa='$nazwa', ilosc='$ilosc', lpw_c='lpw_c', lpp_n='$lpp_n', id_drukarki='$id_drukarki'"); </code> Podczas wykonywania tego skryptu ciągle zostaje dodany pierwszy rekord, a drugi nie. Czy istnieje jakieś zapytanie w SQL, które dodawałoby dwa różne rekordy do dwóch różnych tabel. Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii i z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Simon. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tak:
I zobacz co Ci się wyświetli. Cytat Czy istnieje jakieś zapytanie w SQL, które dodawałoby dwa różne rekordy do dwóch różnych tabel. Wydaje mi się, że nie istnieje. Chyba, że zrobisz procedurę - wtedy jednym zapytaniem ją wywołasz a ona z kolei wykona dwa zapytania. Ale zdecydowanie prościej jest wykonać tak jak napisałeś - tylko sprawdź czy te zapytania na pewno się wykonują. Ten post edytował TomASS 6.05.2007, 11:35:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osz kurcze, no teraz wymiata, aż miło patrzeć
![]() Wielkie dzięki za pomoc, bo sam nie doszedłbym do tego za nic w świecie. Jeszcze raz wielkie dzięki TomASS (już drugi raz wybawiasz mnie z oprechy ;p). |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Zapoznaj się z: Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
A następnie wyślij mi lub innemu moderatorowi link do tematu oraz poprawny tag. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 23:39 |