![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod nie wiem co w nim robie źle chce poprostu dodać do bazy danych rekord
Ten post edytował szmerak 4.05.2007, 15:44:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok, ale pojawia Ci się jakiś komunikat z Die()(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Usuń @ sprzed mysql_query i zobacz czy zapytanie jest poprawne, no i przy mysql query uzywaj mysql_query("zapytanie",$connection); mozesz takze sprawdzić czy warunek if($name and $tekst and $ip) jest spełniony. Trochę więcej debugowania przed postowaniem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak po pierwsze warunek if jest spełniony po drugie die z połoączeniem mi nie wywala. wywala mi Nie udało się dodać postu znaczy else a po 3 usunołem te @ i to nic nie dało!
Ten post edytował szmerak 4.05.2007, 15:52:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm..
$dodaj przechowuje wynik zapytania. Jeśli to zapytanie wykonało się poprawnie to nie ma możliwości aby wywalało "Nie udało się dodać postu", więc wywal wszystkie @ i dodaj Die po mysql_query tak jak wcześniej używasz lub po prostu mysql_error(). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a zrób taki manewr
daj Kod echo $dodaj; następnie skopiuj to co wywaliło ci i wrzuć se to przez phpMyAdmin...jesli jest jakiś błąd to ci go zwróci albo prościej przez skrypt proponuje skorzystać z mysql_errno() i mysql_error w celu zlokalizowania błędu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
teraz mam tak ale to nic nie daje! wywala mi Nie moge dodać postu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Żeby wyświetliło ci czytelniejszy błąd stosuj funkcję mysql_error:
2. Identyfikator połączenia podaje się nako drugi parametr funkcji mysql_query, a nie wstawia się go do treści zapytania. |
|
|
![]()
|
|
Chciałem zobaczyć czy mam błąd z bazą danych ale wywala mi że "Udało się połączyć" dodałem linijke if() 1. Żeby wyświetliło ci czytelniejszy błąd stosuj funkcję mysql_error:
2. Identyfikator połączenia podaje się nako drugi parametr funkcji mysql_query, a nie wstawia się go do treści zapytania. wywala mi taki błąd Nie moge dodać rekordu do bazy Błšd: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'id #4' at line 1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie:
a:
Widzisz delikatna roznice? |
|
|
![]()
|
|
Nie moge dodać rekordu do bazy
Błšd: Unknown column 'name' in 'field list' a bez tego $connection na końcu też nie działa i z tym także nie działa ;/
Tak zrobiłem ale także nie działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !!!!! A w tabeli mam takie kolumny id nazwa ip tekst Ten post edytował szmerak 4.05.2007, 18:20:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Unknown column 'name' in 'field list' Co znaczy: nieznana kolumna nameCytat A w tabeli mam takie kolumny id nazwa ip tekst Wlacz chlopie myslenie... ps: jesli nadal nie wiesz to przyjrzyj sie slowom, ktore pogrubilem |
|
|
![]()
|
|
Post został dodany!
Dziękuje panie administratorze.. Zaśmiecam forum przez moje głupoty! Można zamknąć! Ten post edytował szmerak 4.05.2007, 18:30:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:07 |