![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich użytkowników i zwracam się z prośbą o pomoc. Robię bazę danych w Accessie i przyznam że nie jestem w tym za dobra.
Mój problem polega na tym że mam formularz do definiowania nowego produktu z podformularzem "Receptura(Numer produktu,Nazwa surowca,Numer surowca,Ilość)" Umiem zdefiniować nowy produkt ale jak przechodze to podformularza to chciałabym aby surowce można było wybierać z pola kombi (do tego juz doszłam)Wybierając surowiec z pola kombi "Numer produktu" aktualizuje się automatycznie ale nie wyswietla sie numer surowca(trzeba go wprowadzać ręcznie)a ja chciałabym aby wybierając nazwe surowca z pola kombi jego numer ukazał sie automatycznie. bardzo proszę o pomoc-najlepiej w języku polskim:-))) Ten post edytował danusiamax 24.04.2007, 15:10:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2006 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czytam Twój post pare razy i martwię się, że trochę chyba "namieszałaś". Po pierwsze przedstaw relacje w swojej bazie, a przynajmnie jak ustawiłaś zależności w tych dwóch tabelach (według mnie powinno być Produkty po stronie jeden - Surowce po stronie wiele). No i kwestia Twojego problemu: Cytat Wybierając surowiec z pola kombi "Numer produktu" aktualizuje się automatycznie ale nie wyswietla sie numer surowca(trzeba go wprowadzać ręcznie) - trochę pokręcone: 1.) numer produktu aktualizuje się - jak? tak jak wspomniałem powinien być po stronie jeden (stąd prośba o przedstawienie relacji) 2.) "wybierając surowiec...nie wyświetla się numer surowca" - mam nadzieję, że numer surowaca ustawiłaś jako klucz głowny, ale w takim razie jak zrobiłaś pole kombi, które powinno wybierać dane po kluczu głównym, a nie po jego nazwie (niektóre pola kombi definiuje się z góry wybranymi wartościami, charakterystyczny przykład - forma płatności: gotówka, zlaiczka...czek - ilość wartości stała) Podaj proszę więcej szczegółów Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela "Produkty" nie jest bezpośrednio połączona z tabelą "Surowce". Są połączone poprzez tabelę "Receptury" relacją jeden do wielu(Produkty i Surowce po stronie jeden - Receptura po stronie wiele)
Formularz wygląda następująco: Jest pole tekstowe"Numer produktu" a pod nim pole tekstowe "Nazwa produktu" Formularz jest ustawiony na wprowadzanie nowych danych. Pod tymi dwoma polami jest podformularz do wprowadzania receptury-Numer produktu,Nazwa surowca(pole kombi),Numer surowca,Ilość. Aby wprowadzić nową recepturę należy najpierw zdefiniować produkt a następnie przejść do podformularza. Nazwa surowca wybierana jest z pola kombi. I teraz jeśli wybieram surowiec z listy, to w polu "numer produktu" pojawia się automatycznie numer, który został wczesniej zdefiniowany w formularzu głównym(wynika to z połączenia formualrza głównego z podformularzem). Jednak każdy surowiec ma swój numer.Wybierając nazwę z pola kombi chciałabym żeby jednoczesnie w polu "Numer surowca" pojawił się już automatycznie jego numer. Pewnie znowu nakręciłam ale mam nadzieje że zrozumiesz o co chodzi. Ten post edytował danusiamax 25.04.2007, 19:31:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2006 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Relacje jak najbardziej prawidłowe, (a to naprawdę wielki plus) wobec czego cofam wszystkie zastrzeżenia z poprzedniego postu. Należało by się teraz uczepić chyba tego pola kombi - tu może być "pies pogrzebany" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Żeby pomóc musiałbym chyba zobaczyć ten formularz. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Czy mogę ci to przesłać na maila??
Niestety nie dam rady do postu wrzucić obrazka. |
|
|
![]()
|
|
Jasne
|
|
|
![]()
|
|
Wysłałam. Troche to trwało ale nie mam jeszcze stałego łącza. Ciągle wisze na modemie.
Mam nadzieje ze wszystko doszło. Jak będziesz już cos wiedział to z niecierpliwością czekam na informacje. JESZCZE RAZ SERDECZNE DZIĘKI Miłej nocki Ten post edytował danusiamax 25.04.2007, 20:31:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:06 |