![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mam problem z kodowaniem polskich znaków przy wysyłaniu emaila jako htmla funkcją mail(). Wychodza krzaczki zamiast polskich liter. Ponieważ współdzielę konto z zagranicznym serwisem nie mogę ingerować w php.ini bardziej jak ini_set('default_charset','ISO-8859-2'); lub ini_set('default_charset',''); Zawartosc stron dekoduje w porządku, problem pojawia się przy wysyłaniu maili. Czy coś jeszcze trzeba zmienić by maile nie wyglądały tak: "teÂż rĂłwnieÂż bĂŞd±" ![]() Powyższe ini_set nie pomaga. a, wysłanie z lokalnego 127.0.0.1 tej samej treści, tym samym skryptem nie krzaczy więc wina leży po stronie serwera zewnętrznego. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Osiek almost City ;-D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeleć odpowiednio iconv() po tym tekście wysyłanym ;-)
-------------------- "Hmmm, na wakacje trzeba będzie zacząć zarabiać, co nie? ;-] GTA IV się coraz bardziej zbliża... ;-]"
To się nazywa częsty update sygnaturki. ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic nie daje.
Przy przekonwertowaniu na utf-8 robi się jeszcze większy bigos. Przy przekonwertowaniu na ISO-8859-1 obcina wpis po napotkaniu pierwszej polskiej litery. zrobiłem nawet ini_set("iconv.input_encoding","ISO-8859-2"); ini_set("iconv.output_encoding","ISO-8859-2"); ini_set("iconv.internal_encoding","ISO-8859-2"); i też nic. Wydrukowanie tekstu na stronie jest ok. Wysłanie tego samego już krzaczy. Czy coś jeszcze trzeba zmienić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 5 Dołączył: 15.04.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wiem, ze temat juz troche stary, ale mam identyczny problem, a rozwiazania nikt nie podal, wiec moze teraz. Mam dokladnie tak samo - korzystam ze zdalnej bazy danych (wiec zawsze jednej i tej samej) zarowno na localhost jak i na zdalnym serwerze, z tym ze na localhost polskie litery dodaja sie, usuwaja, wyswietlaja bez zadnego problemu poprawnie. Po przerzuceniu na serwer zdalny nagle robia sie krzaki ;/ nie wiem czy to w czyms pomoze, ale chodzi tu konkretnie o serwer nazwa.pl ... Wszedzie ustawialem utf-8 (baza danych byla w utf-8 od poczatku, ale watpie zeby wina lezala akurat po stronie bazy...)
Ten post edytował shine 4.03.2009, 15:47:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 4 Dołączył: 19.05.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakie dajesz naglowki do maila? np.
jak chcesz maile wysylac w innym kodowaniu niz na stronie/bazie to oprocz zmiany naglowka musisz przejechac wysylany text z iconv() -------------------- The fastest app with PHP: <?php die('Hello World'); ?>
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:18 |