Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php][gd] Dzielenie tekstu na wiersze, tekst w trzech liniach z ustaloną maksymalną szerokością wiersza
sagittariuspl

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

używam biblioteki gd i wyświetlając tekst centruję go. niestety gdy tekst jest trochę dłuższy nie mieści się on. dlatego chcę go podzielić na maksymalnie trzy linie i wten sposób wyświetlić. mam z góry ustaloną szerokość pola, w którym musi się zmieścić tekst.

--------------------
Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie
Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Kicok

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jeśli używasz wbudowanych czcionek, lub tych załadowanych przez funkcję imageloadfont() to: imagefontwidth" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Jeśli używasz czcionek FreeType 2 to: imageftbbox" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Jeśli używasz czcionek TrueType to: imagettfbbox" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Potem trochę obliczeń o będziesz wiedział czy napis jest dłuższy niż szerokość obrazka, czy nie.

--------------------
"Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
+Quote Post
sagittariuspl

X----

to wszystko wiem. korzystam z tej funkcji i w ten sposób wyśrodkowuję dany tekst. mam tylko problem (tzn. szukam odpowiedniej metody) do podzielenia go na kilka linijek

--------------------
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie
Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit.
+Quote Post
pbnan

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hmmm, wordwrap()?

Ten post edytował pbnan 18.04.2007, 14:45:41

--------------------
"Hmmm, na wakacje trzeba będzie zacząć zarabiać, co nie? ;-] GTA IV się coraz bardziej zbliża... ;-]"
To się nazywa częsty update sygnaturki.
;-)
+Quote Post
sagittariuspl

X----

dzięki. to jest właśnie odpowiedź.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:08