![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z polami wymaganymi! Tzn nie wiem jak zrobić żeby komunikat o nie wypełnionym polu na tej samej stronie i bez potrzeby wypełniania ponownie formularza.
Poniższy skrypt to robi ale ... widnieje cały czas napis o nie wypełnionym polu i jesli dam wyslij i nie wypełnie pola wymaganego to czyści mi cały formularz ... i nie umie sobie z tym poradzic I nastepna sprawa to formatowanie tresci samej wiadomosci tzn zmiennej $message tak by były zachowane wszystkie znaki w sensie zeby ENTER był Enterem a nie tak jak jest teraz JEDEN WIELKI CIĄG znakow! Bede wdzieczny za wszystkie rady. Wszystko znajduje sie w jednym pliku test2.php tzn formularz w htmlu i mail() w php ... Do pola wymaganego zastosowałem instr warunkową if ... else Oj przepraszam za tak rozwalonego posta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Ten post edytował adiscan 16.04.2007, 18:59:41 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle wysyłasz nagłówki. To raz.
A jeśli chcesz zapamiętywać wartości formularza możesz po prostu wpisywać value = <?php echo $_POST['jakis']; ?> albo dodawać selected jeśli opcje sie zgadzają z wartościa pola w liście Ten post edytował Statozor 16.04.2007, 19:13:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moglbyś dokładniej ?
bo niestety dalej sobie nie moge poradzic... na zdrowy rozum tego napisu o nie wypełnieniu pola ... nie powinno być po załadowaniu sie formularza. bo dopiero po kliknieciu na SUBBMIT (wyslij) informacje z pól m.inn input powinny być wysyłane. I tegop nie rozumie ... można tak troszke jasniec co i gdzie? Żle wysyłam naglowki? tzn? są polskie litery i wszystko jest oki A co do zapamietywania to ... w ktorym miejscu? bo troszke nie rozumie <?php echo $_POST['jakis']; ?> wyswietla przecierz Wartośc jaka jest w danym polu np <?php echo $_POST['name']; ?> w moim przypadku IMIE I NAZWISKO . Czyli po załadowaniu sie formularza to pole jest puste i od razu wyswietla komunikat o nie wypełnieniu go ... Nie daje że tak sie wyraże szansy na jego wypełnienie ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę po uruchomieniu skryptu sprawdzasz od razu czy jest wypełnione jakieś pole. Zrób tak, że dopiero ten warunek będzie sprawdzany w przypadku gdy formularz zostanie wysłany.
|
|
|
![]()
|
|
Obecnie jest tak:
http://www.tienspolska.com/ftp/test2.php
Jesli dobrze rozumiem to formularz zostaje wysłany w tym momencie: mail ($do,$subject,$wiadomosc,$naglowki); Czyli teraz sprawdzam czy $wiadomosc nie jest pusta? napawde nie wiem ... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
95 linia
Przenieś to na początek skryptu. Sprawdzanie czy wartości POSTa są puste zrób dopiero gdy będziesz pewnie że jest on ustawiony
Wtedy masz pewność że nie wywali Ci błędu. Do tego napisz sobie najlepiej funkcje jakąś bo sprawdzanie takim kodem każdej komórki będzie kodożerne. Pewnie można to zrobić inaczej, takie stopnia zaawansowania nie mam A jeśli chodzi o pola
Jezeli masz ustawioną wartość $_POST['imie'] to Ci ją tam wpisze, jeśli nie będzie puste pole. Ten post edytował Statozor 16.04.2007, 20:33:18 |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem cos takiego żeby sprawdzał oczy pole NAME jest uzupelnione i ... nie działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !!!!
co ja żle robie ! pomożcie prosze bo już nie mam siły ... plik test2.php
Ten post edytował adiscan 17.04.2007, 20:53:00 |
|
|
![]()
|
|
Przypatrz się temu uważnie. Co masz w tej zmiennej i czy ją wyświetlasz ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Powinno działac
Ten post edytował Statozor 17.04.2007, 21:21:50 |
|
|
![]()
|
|
Skopiowałem to wszystko i dalej nie wyskakuje napis jesli jest pole nie wypełnione (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
http://www.tienspolska.com/ftp/ddd.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 16 Dołączył: 22.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ahhh jak wpisalem wszystkie dane oprucz nr... tel i wyslalem moim oczom ukazało sie
Array ( [name] => c c vbzd [ulica] => z bdf dzf f [numer] => 54 [kod] => 3543 [miejscowosc] => dfhzsdfhHzdfhzd [email] => dfzhzdfhfdz@asbza.pl [select] => E-mail zwrotny [tel] => [subject] => Pytanie odnośnie produktów firmy Tiens [tresc] => cxB BcxzbzbZCBBBdSBDSBdsBC [submit] => Wyślij ) jezeli chciał bys by sprawdzalo pole czy jest puste to moze warto by sie zastanowic nad if-em np. jak nieoto chodzi to wybaczcie zaduzo tego by sie wczytywac w te skrypty... Ten post edytował Neeke 18.04.2007, 00:05:14 |
|
|
![]()
|
|
Wskaż mi co jest złego w tej funkcji
Na localhost wszystko działa mi dobrze. Jeżeli nie chcesz widzieć zawartości POSTa skomentuj odpowiednią linię U mnie nawet napis nie wyskakiwał bo usunął przypadkiem zmienną z jego zawartością. Powiedz które pola mają być wypełnione, a które nie to sie zmodyfikuje funkcje. Jeżeli chcesz działać ifem na tej ilości zmiennych powodzenia. |
|
|
![]()
|
|
Pola wymagane:
Praktycznie wszystkie! W sumie to nawet żeby jedno działało! z resztą sobie poradze! Statozor mi chodzi o to żeby na tej samej stonie wyskakiwał napis o nie wypełnionym jakims polu! Jesli zrobie ifem wszystko mi działa tylko przenosi mnie do nowej strony i wtedy musze mieć 2 pliki! HTML i osobno PHP A tak nie chce... To że wyświetla mi wartość POSTA to pryszcz //print_r($_POST); i po sprawie. Tu znajdziesz dokładny plik PHP z Twoim kodem! Może ja znowu coś spieprzyłem ale nie wydaje mi sie ... TU ZNAJDZIESZ SKRYPT |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 16 Dołączył: 22.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niezrozumialem mysl;alem ze tu chodzi tylko o wymagane jedno pole
i wtedy mozna by bylo ifa ale przy tak duzych ilosciach niema co bo to by bylo zarzzniecie samego siebie i sterwera... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Poniżej masz działającą walidację dla pól 'name' oraz 'ulica'. Ewentualne błędy wpisujesz do tablicy $errors po czym (w formularzu) wyświetlasz je (o ile są) za pomocą funkcji showError:
gdzie jako parametr funkcji podajesz index pola formularza będący równocześnie indexem w tablicy $errors.
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli chcesz aby pokazywało co jest niewypełnione to zmienia postać rzeczy. No cóż dopiero przyszedłem ze szkoły, wykorzystaj pomysł phpion.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:38 |