![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2005 Skąd: Stalowa Wola / Wroclaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Chcę zrobić automatyczne zatwierdzenie zmiany po wybraniu danej opcji z pola select. Chciałbym jednak, aby system zapytał się czy chcę dokonać zmiany, po wyborze nowego elementu. Więc zrobiłem onchange="if(!confirm(...) return false; form.submit()" i wszystko byłoby ok, ale chciałbym aby po kliknięciu w "cancel" system wrócił do pierwotnej wartości tego selecta (czyli do pierwotnego zaznaczenia). Czy mógłby mnie ktoś nakierować jakiej metody mam do tego użyć? Pozdrawiam serdecznie ---- edited: w sumie znalazłem: form.reset(), jednakże w innym zastosowaniu wywaliłoby mi to wszystkie dane z formularza, więc pytanie może zostać otwarte, jeśli zarząd pozwoli:) Ten post edytował em_pl 8.04.2007, 19:02:34 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W funkcji, ktora odopowiada za obsluzenie zdarzenia onchange zapisujesz selectedIndex do zmiennej globalnej, np: var active_selected.
-------------------- Praktyczne wprowadzenie do JavaScript dla poczatkujacych!
Simplicity of web programming - ferrante.pl blog Functionite - szkolenia JavaScript |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale po co...
dziwne pytanie... przecierz konstrukcji if to if (coś) {...to..}else{...to...} chyba ze zle zrozumiałem ![]() ale jesli juz chcesz cos zapisywać to zapisz do cookie Ten post edytował misiek172 13.04.2007, 15:43:16 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie mialem podobny problem, podam jak go rozwiazalem, moze sie przyda.
Zrobilem cos takiego:
I teraz obslugujac onchange, w form.costam.prevIndex mamy zawsze index poprzednio wybranego elementu ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:02 |