![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się nad nauką Symfony, żeby porównać go z ZF - chciałbym poznać 2 skrajne podejścia do ideii frameworka.
Ale czytając dokumentację doczytałem się, że nie jest to framework dedykowany do hostingów dzielonych i się teraz zastanawiam czy to znaczy: - "lepiej działam gdy jestem na dedyku" czy "działam tylko na dedyko"\ Innymi słowy zakładając, że przeznaczeniem aplikacji są zwykłe konta a nie dedyki czy jest sens pisać je w symfony? Konkretnie chodzi mi o to zdanie: Cytat As a side note, symfony is not optimized to run efficiently on a shared server where PHP scripts can run only in Common Gateway Interface (CGI) mode.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież wyraznie pisza o php biegajacym pod cgi?!
(o symfony nie pisze bo jestem nieobiektywny ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie piszą, ale tak z kontekstu całego tekstu wywnioskowałem, że generalnie symfony jest przeznaczone dla dużych sajtów stojących na wydzielonym serwerze, dlatego wolę zapytać tych co już używali, zanim zainwestuje swój czas w ten projekt.
OT od razu jak dostałem powiadomienie o tym, że odpisałeś w temacie myślałem, że zbluzgasz symfony, a tu nic ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spox, nie mam zamiaru
![]() a swoją drogą to dobrze, że sami twórcy Symfony wiedzą, że ich fw to chyba najwolniejszy fw ze wszystkich dostępnych. co do twoich wniosków: "duże sajty na wydzielonym serwerze" - dla mnie dosyć niefortunnym jest wykorzystwanie softu dla na prawdę dużego serwisu, który sam ostrzega, że może być nieciekawie bez porzadnej maszyny ![]() ale piszesz, że ciebie SF interesuje ze wzgledu na nauke - w takim razie nie masz problemu z wydajnoscia, mozesz sie pobawic. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem skąd pomysł, że aplikacje w SF nie będzie działać na hostingu dzielonym.
Zresztą nigdzie w dokumentacji nie widziałem uwag takiego typu jak piszesz. SF na maszynie developerskiej musi być zainstalowana jako moduł PEAR ( no można pisać też na sandbox'ie ale to mija się z celem ). Dzięki temu z konsoli dostępne są generatory dzięki którym łatwo tworzy się projekty, aplikacje i moduły i ich podstawowa strukturę. Przy przenoszeniu aplikacji na host używa się polecenia freeze które kopiuje potrzebne pliki fw do katalogu aplikacji i uniezależnia ja całkowicie. Struktura katalogów też chyba nie może być przyczyna bo a. ) umiejscowienie wszystkich plików jest w pełni konfigurowalne b. ) co za problem ustawić domene na katalog /web/ gdzie znajdują się front controllery ? Ten post edytował empathon 13.04.2007, 13:47:44 -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat As a side note, symfony is not optimized to run efficiently on a shared server where PHP scripts can run only in Common Gateway Interface (CGI) mode. Doczytajcie druga czesc zdania, o CGI. Przy uruchamianiu skryptow przez CGI za kazdym razem uruchamiany jest interpreter PHP co zajmuje "sporo" czasu w porownaniu do mod_php apacha. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a swoją drogą to dobrze, że sami twórcy Symfony wiedzą, że ich fw to chyba najwolniejszy fw ze wszystkich dostępnych. http://devzone.zend.com/node/view/id/1118 - link z bloga konkurencji ![]() Cytat With Yahoo! Bookmarks having 20 million users and available in 12+ languages - symfony definately has something to celebrate.
|
|
|
![]()
|
|
na serwerach Yahoo to pewnie i phpBB by przemo dla 20 milionów można by postawić... a nawet dwa
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:34 |