![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
Wiem, ze ten proble bywal juz po czesci tlumaczony, ale w takiej postaci jest dla mnie nie do ugryzienia: Skrypt szuka w bazie informacji, przetwarza je i w efekcie wychodzi tabela, ktora musze wyslac paru ludzikom mailem jako zalacznik w excelu :? (koniecznie, nie csv!). Macie jakies przykladowe skrypty do zasugerowania (albo rady... ![]() Sławek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej, jezeli jeszcze cie to interesuje, stworzyc skrypt vbs(VisualBasic Scrypt) ktory po stworzeniu odpowiedniego pliku przez php zostanie uruchomiony przez php i na podstawie tego pliku stworzy tabele i ew. wykresik w excelu.
Skryptu Ci nie napisze bo to troche roboty jest a ja nie mam duzo czasu ale moze sample skryptow z windowsa w katalogu c:(katalog windowsa)wshsamples cos ci pomoga. Na tego posta natknalem sie dopiero nie dawno, wiec sory za tak pozna odpowiedz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozna by tez teoretycznie zecz biorac, uzyc COM...
Ale nie pytajcie mnie jak, bo nigdy czegos takiego nie robilem... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mozna by tez teoretycznie zecz biorac, uzyc COM...
Ale nie pytajcie mnie jak, bo nigdy czegos takiego nie robilem... w wieksozsci przypadkow starczy pewie: Kod <?
header('Content-type: application/vnd.ms-excel'); echo '<TABLE><TR><TD>Komorka 1.</TD><TD>Komorka 2.</TD></TR></TABLE>'; ?> a jelsi nie to sa do tego specjalne klasy o ile mnie pamiec nie myli. recza zabawa to przesada. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przyklad z php.net:
Kod <?php
print "Hi"; #Instantiate the spreadsheet component. # $ex = new COM("Excel.sheet") or Die ("Did not connect"); $exapp = new COM("Excel.application") or Die ("Did not connect"); #Get the application name and version print "Application name:{$ex->Application->value}"; print "Loaded version: {$ex->Application->version}"; $wkb=$exapp->Workbooks->add(); #$wkb = $ex->Application->ActiveWorkbook or Die ("Did not open workbook"); print "we opened workbook"; $ex->Application->Visible = 1; #Make Excel visible. print "we made excell visible"; $sheets = $wkb->Worksheets(1); #Select the sheet print "selected a sheet"; $sheets->activate; #Activate it print "activated sheet"; #This is a new sheet $sheets2 = $wkb->Worksheets->add(); #Add a sheet print "added a new sheet"; $sheets2->activate; #Activate it print "activated sheet"; $sheets2->name="Report Second page"; $sheets->name="Report First page"; print "We set a name to the sheet: $sheets->name"; # fills a columns $maxi=20; for ($i=1;$i<$maxi;$i++) { $cell = $sheets->Cells($i,5); #Select the cell (Row Column number) $cell->activate; #Activate the cell $cell->value = $i*$i; #Change it to 15000 } $ch = $sheets->chartobjects->add(50, 40, 400, 100); # make a chartobject $chartje = $ch->chart; # place a chart in the chart object $chartje->activate; #activate chartobject $chartje->ChartType=63; $selected = $sheets->range("E1:E$maxi"); # set the data the chart uses $chartje->setsourcedata($selected); # set the data the chart uses print "set the data the chart uses "; $file_name="D:/apache/Apache/htdocs/alm/tmp/final14.xls"; if (file_exists($file_name)) {unlink($file_name);} #$ex->Application->ActiveWorkbook->SaveAs($file_name); # saves sheet as final.xls $wkb->SaveAs($file_name); # saves sheet as final.xls print "saved"; #$ex->Application->ActiveWorkbook->Close("False"); $exapp->Quit(); unset($exapp); ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:33 |