![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wziąłem się za pisanie takiego swojego mini cms'a i mam problem z aktualizacją tabel. Dane wyświetla normalnie w formularzu ale żeby je uaktualnić to już nie chce.
a tak wyglądają linki:
próbowałem też tak:
i też nic to nie dało (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz błąd w tym kodzie:
Cytat $query = "UPDATE `news` SET `tytul`='$_POST["tytul"]', `tresc`='$_POST["tresc"]' WHERE `id`=$_POST["id"]'"; powino być:
Łukasz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmieniłem i nadal nic....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy nie powinno być $_POST['tytul'] zamiast $_POST["tytul"]?
ale przede wszystkim: 1) napisałeś funkcję edit_n_ok() i nigdzie jej nie wywołujesz, więc jak ma coś uaktualnić? 2) zmienne $tytul, $tresc i pozostałe w funkcji edit_n_ok() dostają atrybut global (nie wiem po co), a nie dostają żadnej wartości. Wyechuj w tej funkcji wszystkie te zmienne, to zobaczysz, że nic nie zawierają. Musisz im podać wartości wzięte z formularza, a więc: $tytul = .... i tu bym coś wpisał, ale widzę, że przecież Ty nie masz formularza, który by zmieniał jakąkolwiek wartość ten Twój form może nas przenieść do jakiejś strony, gdzie będzie inny form z polami wypełnionymi już obecną zawartością danego rekordu i tam dopiero wpiszesz nowe wartości i klikniesz submit-a który wywoła update |
|
|
![]()
|
|
oj źle zauważyłeś (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )
funkcja jest wykonywana. hmm co do tego co napisałeś w pkt2 zrobiłem tak:
i mi wyświetliło zmieniony tytuł i ID lecz treści nie wyświetliło.. a w bazie danych i tak nawet tytułu nie zmieniło. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oki, widzę że nie mogę sie połapać w Twoim kodzie, ale wiem dlaczego. Nie zauważyłem że masz w jednej linijce całą zawartość form-a i tylko widziałem dwa pola typu hidden (linia 15) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Mam jednak pytania, żeby się połapać w plikach: - czy ten pierwszy kod który podałeś to jest index.php ? - w jakim pliku zawierają się te wywołania edit_news() i edit_n_ok() ? - zastanawiam się, skąd się mają wziąć wartości zmiennych $tytul, $tresc, $autor, $id w funkcji edit_n_ok()? - przekazujesz je metodą POST z tego formularza, który masz w 15 linii? jeśli tak, to na początku funkcji zrobiłbym coś takiego: $tytul=$_POST['tytul]; $tresc=$_POST['text']; $id = $_POST['id]; natomiast zmienną $autor bym pominął bo do update nie jest potrzebna a co do zapytania to dałbym je w takiej wersji jak podałeś na początku, z małą zmianą - id nie dajemy w ciapki, bo to liczba, a nie tekst:
i mała uwaga: - jeśli już używasz tablic referencyjnych, to identyfikatory bierz w apostrofy, a nie cudzysłowy, czyli daj $_POST['tytul'] zamiast $_POST["tytul"] - nie jestem pewien czy to ma znaczenie, ale na wszelki wypadek lepiej trzymać się standardu. |
|
|
![]()
|
|
nie ten 1 kod to nie index.php
to jest część pliku: f/news.php w index.php mam ten kod:
co do kolejnego pytania... to się trochę rozpędziłem i dodałem $autor w globalach. Chciałbym dodać że jestem początkujący z php =) więc proszę o cierpliwość (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) dodałem na początku funkcji to co napisałeś, zmieniłem zapytanie i dalej nic... już zrobiłem, miałem konflikt ze zmiennymi =) lecz teraz nie chce mi pobierać ID w innym skrypcie :| też związane z update. Oto skrypt: f/strony.php
a w index.php mam tak:
jak widzicie w 1 skrypcie umieściłem echo $query; żeby wyswietliło mi jakie zapytanie z tego wychodzi i tylko ID nie chce pobrać.... ------------- temat do zamknięcia, problem rozwiązałem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 09:09 |