![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
do portala blogowego mam stworzona tabele przechowujaca kazdy nowy wpis: id, title, title_alias, introtext, fulltext, ... [cms joomla] na stronie glownej mam miejsce do wyswietlania ostatnich wpisow, jednak chcialbym wyswietlac tylko wbrane wpisy, tzn. moderator przeglada bloga i wybiera fajne wpisy, ktore moglyby byc umieszczone na stronie glownej i tu pytanie jak oznaczac te wpisy? w tabeli mam okolo ~50 000 wpisow, rosnie w tempie ~1 000 wpisow/dzien, mam w tabeli kolumne 'check' wybor: - sprawdzone wpisy 'updateowac' przez zmienienie wartosci pola 'check' 0 -> 1 ? - utworzyc nowa tabele (id_wpisu, check) nie wiem czy nie bedzie jakiegos spowolnienia, obciazenia, gdy baza w ktorej zapisuje sie/wyswietla/edytuje wpisy dodatkowo bedzie 'updateowana' przez moda? pozdrawiam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Postaraj się, by sprawdzana kolumna była najmniejszym możliwym typem, (w zależności od wersji MySQL - boolean lub tinyint) i ustaw dla niej index.
Nic więcej nie będzie konieczne. Przeszukiwanie i filtrowanie danych w takiej sytuacji jest bardzo szybkie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Index w tym przypadku na pewno pomoze ale nieraz index ma negatywny wplyw na zapytania (wszystkie zapytania DML)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
SongoQ - a znasz jakąś alternatywę dla tworzenia indeksów?
Oczywiste jest to, że każda dodatkowa operacja pociąga za sobą dodatkowe koszty, ale w takiej sytuacji trzeba pamiętać o ich znaczeniu oraz ewidentnych korzyściach. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@DeyV Nie znam. To jest jak z kobieta. Za duzo zle za molo jeszcze gorzej. Czesto widzialem przyklady ze podczas wkladania wielkiej ilosci danych indeksy usuwane sa lub wylanczane a po skonczeniu index jest odbudowywany. Wsumie to sie tyczy do kazdej operacji ktora modyfikuje stan bazy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 19:25 |