![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W nowym php klas można używać na dwa sposoby 1. Scope Resolution Operator ... czyli "::" 2. Tworzymy zmienną z obiektem i wszędzie musimy ją dawać na global :/ Interesuje mnie kiedy powinno się używać tej pierwszej metody ... A jeżeli w ogóle do tego to nie służy to po jakie licho to stworzyli (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W nowym php klas można używać na dwa sposoby Jest to dostęp do zmiennej statycznej bądź metody statycznej.1. Scope Resolution Operator ... czyli "::" (...) Interesuje mnie kiedy powinno się używać tej pierwszej metody ... Czyli wtedy kiedy chcesz skorzystać z zmiennej/funkcji z danej klasy bez konieczności tworzenia jej instancji (obiektu). Zmienna statyczna Metoda statyczna 2. Tworzymy zmienną z obiektem i wszędzie musimy ją dawać na global :/ Zwariowałeś!Takie bzdury są zaprzeczeniem programowania obiektowego. Jeśli chcesz programować obiektowo zapomnij o korzystaniu z global. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale chyba do takiego czegoś to mogę global używać :?: co :?: Musze trochę doświadczenia nabrać ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A wiecie może gdzie mogę znaleźć jakieś przykłady praktyczne :?:
bo tak to czytam ... czytam ... i za chiny nie kapuje jak to można wykorzystać :/ --------- chyba już kapie ... ale ktoś musiał by mnie sprawdzić ... łaskawie
O to chodzi w tym :?: :!: wysilcie się i chociaż tyle mi powiedzcie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował PiratNowegoPokolenia 8.03.2007, 13:25:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 5 Dołączył: 29.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
fakt może troszkę przesadziłem
ale te artykuły mało dają ... szczególnie 15-nasto letniemu chłopakowi |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fakt może troszkę przesadziłem A co to kogo interesuje ile Ty masz lat? Tym bardziej, że nie byłeś w stanie poczekać dłużej niż 30min.ale te artykuły mało dają ... szczególnie 15-nasto letniemu chłopakowi Nawet jakbyś miał 30 to był to przykład zachowania trzylatka, któremu ktoś nie chce powiedzieć gdzie sa jego grabki w piaskownicy. Odp.: Tak, właśnie do takich rzeczy stosuje się singletona. I jest to jednocześnie najczęstszy przykład wykorzystania zmiennych statycznych w klasie. Ten post edytował mike_mech 8.03.2007, 14:30:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:30 |