![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po przeniesieniu strony na inny serwer wystapił problem z polskimi znakami. Tekst statyczny wyswietlany jest dobrze, natomiast problem powstaje przy wyswietlaniu danych z bazy.
Strona kodowana jest w UTF-8. Przestawilem ustawienia bazy - collation dla tabeli, bazy i kolumny na utf-8_polish_ci. Importowanie danych rownież odbyło się przwidlowa, ponieważ w phpMyAdmin wszystko wyswietla sie prawidlowo. Nie wiem na czym polega blad. Proszę o szybka odpowiedz. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytaj ten wątek z forum:
[a]http://forum.php.pl/index.php?showtopic=31881&st=60[\a] może pomorze. Ten post edytował luki100011 26.02.2007, 11:50:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Było to wałkowane x razy już. Przejrzyj forum pod kątem kodowania - było poruszane wiele problemów i wiele rozwiązań proponowanych.
Na szybko proponuję zaraz po połączeniu z bazą wykonać zapytanie: albo utf-8, nie pamiętam :) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Siemakuba, najlepiej przed każdym połączeniu z baza dorzucić sobie jedno zapytanie gratis!
Nie najlepsze rozwiązanie... Sprawa nie jest prosta. Sam miałem poważne problemy. Trzeba też sprawdzić czy baza dobrze sie eksportuje i importuje. Ja nie znalezłem idealnego rozwiązania. Wszystko chodzi OK poza krzakami w phpMyAdminie, ale to nie jest mi do niczego potrzebne. Strona działa OK, eksportuje i importuje baze bez problemu. Ja mam wszystko ustawione na UTF-8, porównywanie, wszystko. Każde pole w bazie ma też UTF-8 polish. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, ale mi odpowiada. Ten post edytował Majdan 26.02.2007, 22:59:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Majdan a gdzie masz napisane że to zapytanie wykonuje się za każdym razem? Ono wykonuje się raz podczas łączenia się do bazy a potem lecą zapytania inne (dowolna ilość).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A co ja napisałem? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Jedno zapytanie więcej przy każdym odświeżeniu strony, to według mnie nie najlepsze rozwiązanie... Ten post edytował Majdan 26.02.2007, 23:01:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedno zapytanie więcej przy każdym odświeżeniu strony, to według mnie nie najlepsze rozwiązanie... Nie wydaje mi się, żeby te jedno zapytanie, które nota bene wykonywane jest błyskawicznie (nie przesyłasz żadnych danych, nie pobierasz żadnych danych, nic nie obliczasz, nie łączysz tabel) tworzyło narzut czasowy czy wydajnościowy wart przejmowania się nim. Jeżeli jest to jedyne rozwiązanie to należy je jak najbardziej zastosować. pozdr. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) , w koncu się udalo. Było trochę problemów, ale teraz jest już wszystko dobrze.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 05:16 |