![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwie funkcje:
oraz zmienną:
Chciałbym zrobić coś takiego, że jeśli $ktoraFunkcja = 'a' to wywoływana jest fukcja atest(), jeśli $ktoraFunkcja = 'b' to wywoływana jest fukcja btest() poprzez zapis w stylu:
Tylko, że to nie zadziała. Nie wiem jak to zapisać.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drugi sposób lepszy. Ale nie da się tego zastosować przy moim problemie. Muszę opisać dokładniej. Mam dwie klasy: Cytat MysqlException PostgresqlException Właściwość statyczna Config::$DbType przechowuje wartości: 'Mysql' lub 'Postgresql' (Dzięki temu będę mógł zmieniać bazę danych z której korzystać będzie aplikacja bez wprowadzania zmian w kodzie). Chciałbym uzyskać coś podobnego:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AbstractFactory
klasy MysqlException, i PGEx... niech dziedzicza z jednej wspolnej, DBExc Konfigurujesz abstract factory, ktora ci zwraca Factory dostosowana do wybranej bazy danych, ktora to zwraca obiekty podklas takich jak BDException i innych ktorych uzywasz. I wtedy kod sie nic nie zmienia, i nie masz tych zmiennych zmniennych rozsianych po kodzie (+dziala podpowiadanie kodu). Cos w tym stylu
|
|
|
![]()
|
|
Mam główną klasę:
a utworzone połączenie z bazą trzymam w Registry. To prawie to samo co Ty podałeś a nie działa.. EDIT: (...) klasy MysqlException, i PGEx... niech dziedzicza z jednej wspolnej, DBExc (...) // i lapiesz wyjatek nadklasy, a nie szczegolny, jak PGException To po co w ogóle klasy MysqlException, i PGEx ? Ten post edytował J4r0d 26.02.2007, 17:13:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat To po co w ogóle klasy MysqlException, i PGEx Zeby ladnie wygladalo, bo i tak bedziesz lapal tylko ich nadklasy (DBExc.) Cytat To prawie to samo co Ty podałeś a nie działa.. Prawie robi.... pokaz choc troche kodu |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 10:26 |