![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, nie wiem czy ja jestem ślepy czy rzeczywiście nie ma czegoś takiego w manualu. Chodzi mi o porównywanie jednego stringa z tablicą stringów. Czyli mam "test" i tablicę array(testy, testtowanie, test);
Chciałbym sprawdzać czy w tej tablicy występuje taki ciąg. Po co mi to potrzebne. Wymyśliłem sobie że napiszę klasę do obsługi bazy danych dla jednej aplikacji. Do każdej tabeli dopisuje w konstruktorze listę pól i później korzystam z nich. Przy operacji update nie wykorzystuję pierwszego pola bo mi się nigdy nie zmienia a resztę pobiera sobie funkcja z tablicy zdefiniowanej w konstruktorze. I teraz w jednej z klas potrzebuję wykluczyć jedno z pól. Mogę napisać dodatkową funkcję ale nie po to sobie taką ładną klasę napisałem i z niej dziedziczę żeby teraz wpisywać pole=wartość Chcę dorobić dodatkowy parametr który będzie tablicą pól nie przeznaczonych do aktualizacji. Wartości dopisuję w pętli foreach;
$sPole to nazwa pola w bazie danych. I teraz chciałbym żeby jeśli w tablicy wyklucz znajduje się pole takie jak string w danym przebiegu pętli to zostaje wyrzucone i nie bardzo wiem jak to zrealizować. Wymyśliłem:
No ale coś mi nie wyszło. Dalej realizowane jest to tak że zbija te pary NazwaPola, wartość i tworzy z nich string UPDATE ...SET NazwaPola=wartosc... itd. No i nie wiem jak mam dokonać tego żeby nie było tych nazw pól które podam w tablicy wyklucz. Mam nadzieję, że napisałem to w miarę zrozumiale. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Więc jednak jestem ślepy. A siedziałem i kopałem, tylko cholera z drugiej strony manuala chyba. Pominę już fakt swoich kombinacji kiedy miałem rozwiązanie pod nosem. Oczywiście funkcja właśnie działa tak jak to sobie wymarzyłem.
Dziękuję (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Pewnie dlatego że się za to zabrałem za to od złej strony i coś za dużo grzebałem w już istniejącej funkcji zamiast napisać sobie coś czego będę mógł tam użyć.
Czasem łapie się na takiej rzeczy, że mi później wstyd (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przenosze na Przedszkole
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:18 |