![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponieważ trzymanie wszystkich klas i modułów w jednym pliku nie jest najlepszym pomysłem zwykle dzieli się je na pliki klas, layoutu etc..
I tu pojawia się pytanie: Jak zabezpieczyć takie pliki przed wywołaniem bezpośrednim np domena/moduły/news.mod.php ? jakieś triki z .htaccess ? Mam to niezbyt elegancko zrobione:
Pytam z czystej ciekawości, nie wydaję mi się żeby miało to jakieś kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa ( może się myle ) W najgorszym wypadku wywołanie skończy się błędem... -------------------- Szukam programistów PHP/Symfony
warsztat: PHP5, MySQL, Eclipse, Apache, Symfony, Trac, SVN michalwujas.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
albo jak to w wiekszosci skryptow ktore widzialem definiuje sie stałą w indeksie a nastepnie sprawdza sie ja w kazdym pliku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc spróbuje z tą stałą
To chyba faktycznie najprostsze rozwiązanie. Dziękuję za pomoc. -------------------- Szukam programistów PHP/Symfony
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz w plikach tylko definicje klas lub funkcji to mie masz sie czego obawiac.
Co do kodu:
Juz lepiej dac exit gdy warunek nie jest spelniony. Pozbywasz sie jednego poziomu zagniezdzenia. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
mam die()...
-------------------- Szukam programistów PHP/Symfony
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:53 |