![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o podpowiedź w sprawie następującego rozwiązania.
Mam jakiś tam artykuł trzymany w bazie danych, na stronie wyświetlana jest tylko jego zajawka. Gdy kliknie się "czytaj dalej" to dopiero otwiera się cały tekst danego artykułu. W momencie kliknięcia ma być dodawana kolejna odsłona danego artykułu. Jak proponujecie wykonać coś takiego ![]() ![]() pozdrawiam -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz artykuł przechowywany w bazie danych to dodaj do tabeli z artykułem pole 'licznik' typu INT i z każdą odsłoną zwiększaj licznik o jeden.
-------------------- 404
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz artykuł przechowywany w bazie danych to dodaj do tabeli z artykułem pole 'licznik' typu INT i z każdą odsłoną zwiększaj licznik o jeden. A co jeśli chcę zliczać liczbę kliknięć nie tylko w strefie news, ale i artykuły, hasła, cytaty, biblioteczka ![]() ![]() ![]() ![]()
Na początek mam utworzoną już tabelę. Coś sugerujecie na tym etapie ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2006 Skąd: Kraków/Lublin/Lubartów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz jakiś kod który wyświetla cały artykuł czy inną treść, to pewnie numer tego artykułu przekazujesz w linku. Więc zmontuj sobie funkcję której paramentrem będzie numer artykułu i dodatkową tabelę w bazie gdzie przechowasz id artykuu i jego licznik. Przed kodem wyświetlającym artykuł wstawisz odwołanie do funkcji z odpowiednim paramentrem (pobranym z tablicy $_GET) a funkcja sprawdzi czy w tabeli już wystepuje ten id, jeśli tak to zmodyfikuje wpis licznika, a jeśli nie to doda rekord z licznikiem równym 1 i po kłopocie.
Jeżeli natomiast chesz zliczać różne treści (artykuły, newsy itd) to wypada albo zrobić funkcję i tabelę dla każdego rodzaju, albo do tabeli dodać pole rodzaj a w funkcji dodatkowy parametr określający rodzaj. Tyle że wtedy w linku musisz przekazywać rodzaj wpisu. A poza tym to już tylko modyfikacja zapytań w funkcji i również z głowy.
Pisane z palca więc nie wiem czy zadziała, ale powinno. Ten post edytował frickle 14.02.2007, 11:01:44 -------------------- Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:41 |