![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszystkich ucze sie programowania obiektowego w php, tworze klase uzytkownik. narazie wyglada to tak:
problem w ty, ze za bardzo nie wiem jak napisac funkcje ktora bedzie sprawdzala czy user jest zalogowany , jezeli tak to pobierz dane, jezeli nie to utworz nowy. prosze o pomoc i z gory dziekuje pozdrawiam // prosze pamietac o bbcode i uzupelnic tytul topika o odpowiedni [tag] --> patrz regulami Przedszkola // dr_bonzo |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzyj sesji. Po zalogowaniu nastepuje przydzielenie sesji danemu userowi. I w kazdej chwili w kazdym miejscu możesz spr czy user przegladajacy twoja strone jet zalogowany.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja tworze samemu id sesji przez połączenia daty z id sesji albo ip.
Bierzesz to zapisaujesz potem jako osobną zmienną i trzymając otwartą sesje sprawdzasz aktywność, |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz to szczegółowiej wyjaśnić ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sumujesz date() + IP (nie pamiętam jak się to nazywało w $_SESSION.
Potem wrzucasz wynik do bazy, i przy przechodzeniu przez strony kontrolujesz zmienną jaką sobie wsadzasz w session i odświerzasz przy każdej stronie. TO samo w bazie do bazy puszczasz zapytanie które jeżeli wpis nie jest odświerzony (gdzieś było na przedszkolu sam pytałem więc poszukaj), wywala go z tabeli. Wieczorkiem opisze dokładniej bo teraz się śpiesze |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za propozycje rozwiazan,
dalem rade ;_) pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Całkiem ciekawe rozwiazanie z ta dodatkowa zmienna. Stworzyc ja za pomoca sesji potem np w skrypciku stopki strony /wyswietla ie zawsze i mozna szybko dokonac modyfikacji/ wyswietlac. tylko zastanawiam sie jak spr z bazy. czekam na odpis.
|
|
|
![]()
|
|
Puszcze ci na przykładzie innego skryptu bo niemam czasu się na nowo rozpisywać
W bazie sprawdzasz czas w ten sposób:
i w drugą stronę z delete, aby wywalić te nie aktywne żęby nam nie śmieciło bazy, no chyba że chcemy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:17 |