|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Od niedawna zacząłem programować obiektowo, a przynajmniej tak mi się wydaje. Mam dlatego prośbę dla was, znających się na OOP od dawna, o sprawdzenie poniższej klasy (php 4).
Niby wszystko działa tak, jak zamierzyłem. Ale czy skrypt został optymalnie wykonany ? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i uwagi. Ten post edytował Koniczynka 20.01.2007, 16:23:57 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
No niestety Cie rozczaruję, ale z OOP ma to tyle wspólnego, że jest ujęte w klasę. :\
OOP to programowanie zorientowane obiektowo. Nie chodzi zatem o to, żeby używać klas, tylko aby program korzystał z obiektów do wykonania swoich zadań. Obiekty te wchodzą ze sobą w różne relacje. Twój kod, to kod proceduralny zawarty w klasie. Kolejna sprawa, to hermetyzacja. używasz w ciele klasy tablic globalnych, co jest absolutnie niedopuszczalne, bo niweczy wszelkie korzyści płynące z obiektowości. Na pocieszenie. Każdy kiedyś zaczynał i nie ma takich błędów, których programiści nie popełnili. Poczytaj o projektowaniu, o wzorcach projektowych, bo to jest esencja OOP. Zapoznaj się z pojęciami polimorfizm, delegacja, hermetyzacja, abstrakcja, interfejs, agregacja, asocjacja... i jeszcze pewnie kilkanaście. W Wikipedii znajdziesz sporo wyjaśnień, ale polecam dobrą książkę. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
To sprowadziłeś mnie na ziemię, bo myślałem, że weszło mi to po kilku godzinach prób. Dziękuję - na pewno popracuję nad znalezieniem właściwego toru. Niebawem postaram się wkleić poprawiony skrypt.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
No i warto dodac, bys zainteresowal sie OOP w kontekscie PHP5. Ten w PHP4 daje niestety male mozliwosci, o ile w ogole mozna to nazwac programowaniem obiektowym.
Ten post edytował ferr 20.01.2007, 22:09:48 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 21:42 |