![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
Hi yo,
mam taki problem... jak w xhtml zrobic aby po kliknieciu na link otworzyla sie jakas strona w noym oknie przegladarki? Bo przecierz target zostal wyrzucony. Chodzi mi o xhtml a nie ze mozna to w JS zrobic... Czytalem ze wystarczy dodac w <a ... rel="external"> ... Problem w tym ze na O, FF i IE testowalem i nic niedaje :/ MOze taki temat juz byl, wpsialem w wyszukiwarce waszej i nic niewyskakiwalo podobnego :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytalem ze wystarczy dodac w <a ... rel="external"> ... Problem w tym ze na O, FF i IE testowalem i nic niedaje :/ Zadziała o ile dodasz w nagłówku: A skrypt target_blank.js niech wygląda tak: Kod function externalLinks() { if( ! document.getElementsByTagName ) return; var anchors = document.getElementsByTagName( "a" ); for (var i=0; i<anchors.length; i++) { var anchor = anchors[i]; if( anchor.getAttribute( "href" ) && anchor.getAttribute( "rel" ) == "external" ) anchor.target = "_blank"; } } window.onload = externalLinks; Innego wyjścia niż skorzystanie z JavaScript nie ma. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Standard XHTML zakłada, że nie powinno otwierać się linków w nowych oknach - sam user i konfiguracja jego przeglądarki powinna to ustalać. Coraz więcej ludzi korzysta z przeglądarek z tabami i to sam user decyduje czy dać "Otwórz w nowym oknie" czy dać "Otwórz w nowej zakładce". Dlatego też XHTML "nie preferuje" korzystania z targetów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
No to z tej jawy skorzystam.
#cadavre: wiem wiem czytalem te bzdury. Tylko skad user ma na pierwszy rzut oka wiedziec z elink odnosi sie do zewnetrznej storny? Oczywscie jezeli bedzie to zbior linkow to OK, ale np jakis tekst i np jedno slowo bedzie linkiem z odwolaniem do wikipedi... Albo bede dawal ikone z oknem przed linkiem o.0 to jest dobry pomysl ;p Dzieki za te JS ,. nierozumie nic z tego ale zaraz sie doucze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to z tej jawy skorzystam. Java != JavaScript (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !Tylko skad user ma na pierwszy rzut oka wiedziec z elink odnosi sie do zewnetrznej storny? Tak się składa, że to nie są bzdury.A poza tym skąd wiesz że ja lubię otwierać zewnętrzne strony w nowych oknach/zakładkach? Narzucanie jakiejkolwiek woli internaucie jest złe, to on decyduje o tym jak przegląda Twoją stronę, Ty możesz go tylko nakierować, na przykład oznaczając linki zewnętrzne innym stylem (tak jak jest we wspomnianej przez Ciebie Wikipedii). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Litości, przecież nie po to usunięto target abyśmy dodawali go po kryjomu za pomocą JavaScript!
A to nie są żadne bzdury, po prostu XHTML kończy z narzucaniem odwiedzającemu "widzi mi się" webmastera. Niech user sam decyduje gdzie i jak ma się mu otworzyć odnośnik. A co jeśli chcesz wyróżnić odnośniki do zewnętrznych stron? Żaden kłopot: a[href^="http://"] { } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:52 |